Najsilnejší autosalón za desať rokov

Jarný autosalón, ktorý v utorok odštartoval v bratislavskej Inchebe, priniesol až 80 slovenských premiér. Vyzerá to na najsilnejší ročník v poslednej dekáde.

16.04.2015 07:00
Autosalón Bratislava 2015 Foto: ,
Na bratislavskom autosalóne je tento rok 35 značiek a spolu 80 slovenských premiér.
debata

Tohtoročná automobilová jar bude na novinky mimoriadne bohatá. A to aj na Slovensku. Predajcovia áut sú jednoducho pri chuti, keďže vlani mali po dlhých rokoch pôstu opäť viac dôvodov na radosť. Odbyt áut stúpol medziročne o viac ako deväť percent a dosiahol jeden z najlepších výsledkov za posledných desať rokov.

Na autosalóne bude zastúpená kompletná zostava u nás zastúpených značiek. Celkovo sa odprezentuje 35 značiek. V porovnaní s minulým ročníkom sa na autosalón vráti napríklad Renault a Dacia. Kompletná bude dokonca aj zostava nemeckého prémiového tria, kde niekoľko rokov absentovalo BMW a a Audi. Spoločnosť im budú robiť Jaguar či Cadillac.

Z prémiových značiek bude chýbať len Lexus a Volvo. Neúčasť švédskej automobilky je výsledkom vlaňajšieho rozhodnutia centrály nepodporovať lokálne automobilové výstavy, tie na Slovensku nevynímajúc. Z masovejších značiek bude najväčšou stratou absencia Seatu a Toyoty. Toyota však plánuje uviesť najdôležitejšie tohtoročné novinky až v priebehu leta a jesene, takže na rozdiel od vlaňajška výstavu vynechá. Podobne ako Mitsubishi či slovenská rarita – čínsko–izraelská automobilka Qoros, ktorá predáva v Európe autá zatiaľ len u nás.

Na autosalóne môžu návštevníci vidieť nové Audi Q7, vyrábané v Bratislave, a nové SUV–kupé Mercedes–Benz GLE Coupé, ale tiež hyperluxusnú limuzínu Mercedes–Maybach, Hyundai Tucson, Kiu Sorento, úplne nové SUV Renault Kadjar, Hondu Civic Type–R a, samozrejme, novú Škodu Superb. Objavia sa tu aj autá, ktoré síce absolvovali debut už vlani, ale pre náš trh sú horúcimi novinkami. V prvom rade je to Suzuki Vitara, dlhoočakávaný Renault Espace, Mazda CX–3, Mazda 2 či Land Rover Discovery Sport.

K menším premiéram môžeme prirátať viacero faceliftov. Napríklad modernizovanú Hondu CR–V, Kiu Venga a Kiu Rio, Hyundai i40 a ix20, Citroën C4, DS 5, alebo Peugeot 208. Objavia sa tu aj dva koncepty. Peugeot privezie do Incheby tri roky starú, ale stále fascinujúcu štúdiu hybridného superšportu Onyx s výkonom 500 kW, ktorého karbónový skelet sa skladá iba z 12 dielov. Volkswagen zakontruje konceptom GTI Roadster, ktorý bol postavený na základe virtuálneho modelu pre najpopulárnejšiu počítačovú hru Gran Turismo.

Samostatnú sekciu tvorí Exclusive Salon, kde sa predstavia luxusné značky Bentley, Rolls–Royce, Ferrari, Maserati či Lamborghini. Bentley ukáže Continental GT3–R, Rolls zas kupé Wright a Ferrari novú Californiu T. Sprievodný program bude obsahovať testovacie jazdy na nových modeloch (Citroën, Hyundai, Mercedes– Benz, Nissan, Peugeot, VW), ale aj tradičné otvorenie tuningovej sezóny. Základné vstupné na autosalón je 6 eur, zľavnené 4 eurá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Autosalón Bratislava 2015