Odklad splátok je vylúčený, odkázalo MMF Grécku

Medzinárodný menový fond (MMF) dal údajne Grécku tento mesiac najavo, aby ho zbytočne nežiadalo o odklad splátok dlžoby.

16.04.2015 11:40
debata (5)

Podľa štvrtkovej správy denníka Financial Times to urobil po tom, keď ho grécki predstavitelia neoficiálne kontaktovali ohľadom možnosti odkladu platieb. Grécko má v máji splatiť fondu v dvoch splátkach takmer miliardu eur.

Britský denník s odkazom na predstaviteľov oboch strán neoficiálnych rozhovorov uviedol, že MMF Aténam odkázal, že reštrukturalizácia jeho dlhu nie je možná a že hovoriť o nej by bolo možné len v rámci úplne nového záchranného programu. Presvedčil tým vraj Grécko, aby takúto žiadosť nepodávalo.

Rokovania naznačujú, že grécka vláda už len ťažko získava peniaze, ktorými by mohla vyplácať doma mzdy a dôchodky a zároveň hradiť dlhy. Zástupcovia gréckych veriteľov si podľa denníka nie sú istí, či Atény budú schopné fondu uhradiť májovej splátky. V každom prípade sa situácia úplne vyjasní najneskôr do júna, kedy bude musieť Grécko splatiť Európskej centrálnej banke dlhopisy v oveľa vyššom objeme, píše denník.

Grécko musí MMF tento rok z prvého záchranného balíka z roku 2010 splatiť celkovo vyše deväť miliárd eur. Atény minulý týždeň uhradili fondu dlh okolo 450 miliónov eur, už vtedy ale niektorí členovia vlády túto splátku spochybňovali vzhľadom na zhoršené finančné možnosti krajiny.

Grécka vláda má medzinárodnom veriteľom predložiť programu reforiem, ktorý je pre eurozónu podmienkou uvoľnenia zostávajúcich úverov z druhého záchranného balíka v sume 7,2 miliardy eur. Atény však stále nedodali plán, ktorý by veritelia považovali za prijateľný.

Podľa informovaných zdrojov agentúry Reuters sa rezervy gréckej vláde minú po 20. apríli. Vláda si podľa nich ale bude môcť ešte pár týždňov vypomáhať jednorazovými opatreniami, najmä sťahovaním hotovostných rezerv štátnych podnikov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #MMF #trojka veriteľov #eurozóna