Grécko škriabe na mzdy a penzie posledné peniaze

Grécka vláda musí využiť posledné zvyšky hotovostných rezerv, aby bola schopná na konci tohto mesiaca vyplatiť dôchodky a mzdy štátnych zamestnancov.

17.04.2015 17:45
debata (3)

Samotnej vláde sa minie hotovosť po 20. apríli, od rôznych štátnych fondov a organizácií si však ešte bude môcť požičať posledné dve miliardy eur. Agentúre Reuters to v piatok oznámil nemenovaný vysoký predstaviteľ gréckeho ministerstva financií.

Vláda si už niekoľko mesiacov vypomáha krátkodobými pôžičkami od štátnych inštitúcií a využíva napríklad rezervy aténskeho metra, úradu práce, fondu pre sanáciu bánk, a dokonca aj európskych poľnohospodárskych dotácií pre gréckych farmárov. Pre posledné hotovostné rezervy si môže ísť do niekoľkých penzijných fondov a regionálnej správy.

„Je to posledný zvyšok hotovosti, ktorú grécky štát má,“ povedal predstaviteľ. Zástupcovia eurozóny sa k predošlým varovaniam Grécka pred vyčerpaním štátnej pokladnice vyjadrovali skepticky, teraz ale aj oni pripúšťajú, že Grécku sa rýchlo míňajú peniaze.

Ak sa Grécko v blízkej dobe s veriteľmi nedohodne, už mu zrejme nezostanú peniaze na ďalšiu splátku dlhu v MMF. Do 12. mája musia fondu uhradiť 950 miliónov eur a pravidelné daňové príjmy na to zrejme vláde stačiť nebudú. Bez dohody s veriteľmi tak bude musieť radikálna ľavicová vláda voliť medzi splácaním dlhov a výplatou miezd a dôchodkov.

Grécko tento rok musí Medzinárodnému menovému fondu z prvého záchranného balíka z roku 2010 splatiť celkovo vyše deväť miliárd eur. Atény minulý týždeň uhradili fondu dlh okolo 450 miliónov eur, už vtedy ale niektorí členovia vlády túto splátku vzhľadom ku zhoršeným finančným možnostiam krajiny spochybňovali.

Riaditeľka MMF Christine Lagardeová vo štvrtok uviedla, že fond za súčasnej situácie odklad gréckych splátok dlhu neodporúča.

Zástupcovia Grécka a veriteľov sa majú v sobotu znova zísť v Bruseli k novému kolu rokovaní. To má pripraviť pôdu pre dohodu na kľúčovom stretnutí ministrov financií eurozóny, ktoré sa koná 24. apríla v Rige. Podľa doterajších vyjadrení zatiaľ žiadna dohoda nie je na obzore.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna