Štát vytvorí konkurenciu druhému a tretiemu pilieru

Ľudia, ktorí chcú mať vyššie dôchodky, sa nemusia spoliehať len na penzie zo Sociálnej poisťovne a z druhého a tretieho piliera.

19.04.2015 06:30
Wall Street, burza Foto: ,
Obchodovanie na burze nie je bezrizikové, no investície do štátnych dlhopisov sa považujú za bezpečné.
debata (12)

Od začiatku budúceho roka štát daňovo zvýhodní investície do cenných papierov predávaných na Burze cenných papierov v Bratislave. Vláda totiž plánuje zrušiť daň z príjmu na zisky dosiahnuté nákupom akcií a cenných papierov. Každý občan túto daňovú úľavu získa v prípade, že jeho investície za jeden rok neprekročia sumu tritisíc eur a cenné papiere bude vlastniť minimálne 15 rokov.

„Týmto spôsobom chceme oživiť kapitálový trh a motivovať obyvateľov, aby si aj prostredníctvom dlhodobého investičného sporenia zabezpečovali dodatočné prostriedky na dôchodok,“ povedal minister financií Peter Kažimír.

Rozšírením možností šetrenia na starobu sa zároveň podľa ministerstva vytvorí tlak na znižovanie poplatkov súkromných spoločností zabezpečujúcich rôzne spôsoby šetrenia na starobu.

„Zavedenie daňového zvýhodnenia je dobrá myšlienka podporujúca domáci kapitálový trh. Zároveň aj ľuďom ponúka možnosť zaujímavého zhodnotenia peňazí,“ povedal ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Pri kúpe bezpečných dlhopisov Slovenskej republiky môžu ľudia získať zaujímavý výnos.

Na bratislavskej burze sa obchodujú napríklad 15–ročné slovenské dlhopisy s výnosom 3,6 percenta za rok. Pri investovaní 3–tisíc eur tak môže človek zarobiť 108 eur. Ak by sa rozhodol, že rovnakú sumu uloží na termínovaný vklad, najlepší ročný úrok je vo výške 1,7 percenta. Po zaplatení daní to predstavuje výnos 41,32 eura.

„Ak vláda podporí nakupovanie štátnych dlhopisov, ľudia získajú bezpečné výnosy, ktoré väčšinou bez problémov porazia úroky na termínovaných vkladoch,“ dodal Baláž.

Pre spustenie tlačenia peňazí zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) však budúce výnosy zo slovenských dlhopisov môžu byť nižšie, no stále zaujímavejšie ako termínované vklady.

„Pri stredajšej aukcii nemeckých štátnych dlhopisov sa súkromní investori naťahovali o dlhopisy do tej miery, že vytlačili ceny tak vysoko, až majú dlhopisy takmer nulový výnos,“ uviedol Vladimír Pikora, hlavný ekonóm spoločnosti Next Finance.

Podobné nízke výnosy, maximálne okolo jedného percenta, sa v budúcnosti dajú očakávať aj na slovenských dlhopisoch. Ak sa tak stane, pokles sa dá očakávať aj pri úrokoch z termínovaných vkladoch, ktoré väčšinou ponúkajú nižšie výnosy ako štátne dlhopisy.

Za nízke úroky v prípade bezpečných dlhopisov môže Európska centrálna banka, ktorá tlačením peňazí zráža smerom nadol aj úrok z pôžičiek, čím sa snaží naštartovať slabú ekonomiku 19 krajín používajúcich spoločnú menu euro. Od začiatku apríla sa každý mesiac do ekonomiky natlačí 60 miliárd nových eur. Na priblíženie, celkový dlh Slovenska dosahuje „len“ niečo nad 40 miliárd eur.

Európska centrálna banka plánuje tlačiť nové eurá až do septembra 2016, čím sa v ekonomike eurozóny ocitne až 1,1 bilióna nových eur.

Pre mladých ľudí je šetrenie na dôchodok jedinou šancou, ako mať v starobe nadpriemernú penziu. Kým dnes na jedného dôchodcu platí odvody 1,6 zamestnanca, už v roku 2030 sa pomer vyrovná na jedna k jednej a v kritickom roku 2060 bude len 0,74 zamestnanca platiť odvody na jedného dôchodcu.

„Pri pohľade na tieto čísla je jasné, že mladí ľudia by si mali šetriť na penziu, a od štátu je rozumné podporovať viacero možností sporenia na dôchodok,“ zdôraznil Baláž.

Slováci budú môcť nakupovať cenné papiere obchodované na bratislavskej burze prostredníctvom bánk a obchodníkov s cennými papiermi.

„Podmienkou je otvorenie si majetkového účtu v banke, ktorá je obchodníkom s cennými papiermi. Ročný poplatok pre fyzickú osobu je u nás 18 eur a pre právnickú osobu 100 eur,“ povedala Anna Tkáčová, hovorkyňa Poštovej banky.

Vyššie výnosy než v prípade bezpečných slovenských dlhopisov môžu ľudia dosiahnuť nákupom akcií. „Nákup akcií na Burze cenných papierov v Bratislave vieme našim klientom sprostredkovať, keďže Slovenská sporiteľňa je členom burzy a máme na ňu aj on–line prístup. Aktívne však obchodovanie neponúkame,“ priblížil Michal Orlovský, vedúci oddelenia investičných produktov Slovenskej sporiteľne. Dôvodom je extrémne malý počet akcií obchodovaných na bratislavskej burze. Na slovenskej burze sa tak denne urobia obchody len v objeme niekoľko tisíc eur.

„Len na porovnanie, denný objem obchodov na viedenskej burze dosahuje okolo sto miliónov eur,“ pokračoval Orlovský. Pre chýbajúce aktívne obchodovanie v prípade rýchleho prepadu ceny akcií ľudia nebudú mať komu predať svoje cenné papiere.

„Nákup akcií na bratislavskej burze by som odporúčal len skúseným investorom schopným podstúpiť vysoké riziko straty,“ vystríha Baláž.

Pre menej skúsených investorov je oveľa bezpečnejšie investovanie do podielových fondov, kde konkrétny výnos nezávisí od vývoja hodnoty akcií pár firiem, ale celého podielového fondu zásobeného stovkami rôznych cenných papierov.

„Pokles ceny jedného cenného papiera tak môže byť kompenzovaný nárastom cien iných cenných papierov,“ povedala Zuzana Povodová, hovorkyňa Tatra banky.

Na druhej strane, podielové fondy neponúkajú odpustenie dane z príjmu. Využitie už fungujúcich daňových úľav pri sporení na dôchodok je možné napríklad v prípade ľudí nachádzajúcich sa v druhom pilieri. Takíto sporitelia dnes 14 percent dôchodkových odvodov platia do štátneho prvého piliera a zvyšné štyri idú do súkromného druhého piliera.

V prípade záujmu si ľudia odvody do druhého piliera môžu dobrovoľne zvýšiť až na šesť percent. Odvody do druhého piliera sa tak môžu zvýšiť maximálne o dve percentá. Ľudia ich neplatia z hrubej mzdy, ale zo zarobených peňazí. Štát ich k tomu motivuje možnosťou znižovania základu dane.

Ďalšou investičnou možnosťou je dobrovoľne si sporiť aj v treťom pilieri, ktorý je výhodný v prípade podpory zo strany zamestnávateľa.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier