Živnostníci nesúhlasia s prerušením reštrukturalizácie

Vládou ohlásené prerušenie reštrukturalizácie Váhostavu nakoniec vôbec nemusí byť. Živnostníci, ktorí s ňou rokujú o možných riešeniach, sú za to, aby ozdravovanie tejto stavebnej spoločnosti pokračovalo.

21.04.2015 20:00
Váhostav, logo Foto: ,
Ilustračné foto
debata (10)

Ak sa tento proces zastaví, podľa nich firma pôjde do konkurzu a následne do krachu. Práve ten by najviac poškodil živnostníkov, pretože vtedy by zo svojich pohľadávok nemuseli vidieť ani euro. Bankrot by okrem toho znamenal stratu práce pre 1 500 zamestnancov Váhostavu.

„Prerušenie reštrukturalizácie môže viesť až ku krachu Váhostavu. To nikomu nepomôže a živnostníkom už vonkoncom nie. Pre nás je dôležité, aby sa v parlamente prijalo 100-percentné vyplatenie našich pohľadávok z budúcich ziskov Váhostavu, kombinované z možnosťou okamžitého predaja faktúr za 50 percent ich Slovenskej záručnej a rozvojovej banke,“ povedal Stanislav Čižmárik, prezident Slovenského živnostenského zväzu.

Podľa stále platných zákonov živnostníkom pracujúcim pre Váhostav hrozí, že počas štyroch rokov ozdravovania stavebnej spoločnosti, dostanú len 15 percent svojich pohľadávok a zvyšok dlhu sa legálne škrtne. Oveľa lepšie sú na tom súkromné banky, ktorým Váhostav počas najbližších 4 rokov vráti každé jedno požičané euro. Z tohto dôvodu mnohí živnostníci preferovali vyhlásenie konkurzu, v ktorom by o majetok prišli aj majitelia Váhostavu a súkromné banky.

Vládou predložená novela Obchodného zákonníka zaručuje stopercentné vyplatenie dlhov všetkým veriteľom z budúcich ziskov reštrukturali­zovaných spoločností. „Odhadujem, že Váhostav by dokázal živnostníkom a malým podnikateľom vrátiť 100 percent ich pohľadávok v priebehu 10 rokov,“ povedal Marián Moravčík, generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav. Ak malí podnikatelia a živnostníci budú chcieť svoje peniaze hneď, budú môcť svoje pohľadávky predať za 50 percent z ich hodnoty Slovenskej záručnej a rozvojovej banke. Napríklad žilinská firma Energy Pro môže predať štátu Váhostavom nezaplatené faktúry vo výške 45-tisíc eur za 22,5-tisíca eur. „Pre nás je okamžité vyplatenie 50 percent našich pohľadávok prijateľným riešením,“ povedal Jozef Válek, konateľ Energy Pro.

Problémy s nezaplatenými faktúrami má v súčasnosti 689 veriteľov, ktorým Váhostav dlhuje takmer 104 miliónov eur. Napríklad firma Energy realizovala ešte v roku 2012 inštaláciu kúrenia pre závod Váhostavu nachádzajúci sa v Hornom Hričove. „Malí stavební podnikatelia sú ako všetci Slováci príliš trpezliví a nejdú do ulíc pri nepreplatení prvých faktúr,“ priblížil Válek. Jeho spoločnosť tak straty v reštruktura­lizáciách dlhé roky kryla z nerozdeleného zisku. „Samozrejme v podnikaní existuje aj určitá miera rizika. No keď prídete o peniaze v štyroch reštrukturali­záciách, tak to už začína vážne ohrozovať naše podnikanie. Preto je veľmi dôležité, aby sa konečne vyšetrilo, kde skončili štátom vyplatené peniaze za výstavbu diaľnic a prečo nedorazili k subdodávateľom,“ uzavrel Válek.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #veritelia #živnostníci #kauza Váhostav