Brusel obvinil Gazprom zo zneužívania postavenia na trhu

Spoločnosť Gazprom zneužíva svoje dominantné postavenie v strednej a východnej Európe a porušuje európske pravidlá hospodárskej súťaže, myslí si Európska komisia.

22.04.2015 12:39
Gazprom, plyn, Rusko Foto: ,
Ilustračné foto
debata (43)

V ôsmich krajinách regiónu, vrátane Slovenska, táto ruská firma podľa komisie znemožňuje konkurenciu na trhu s plynom. Gazpromu v stredu európska exekutíva poslala zoznam svojich námietok voči jeho postupom, spoločnosť má na odpoveď 12 týždňov.

Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margethe Vestagerová pred novinármi zdôraznila, že všetky firmy na európskom trhu, či už z krajín EÚ alebo nie, musia postupovať podľa európskych pravidiel. Snaha rozdeliť trh v regióne je pritom podľa názoru Európskej komisie celkovou stratégiou Gazpromu.

Európska komisia začala praktiky ruskej firmy preverovať na konci augusta 2012. Jej stredajší krok prichádza v čase napätých vzťahov medzi Európskou úniou a Ruskom predovšetkým pre krízu na Ukrajine. EÚa Rusko na seba navzájom uvalili ekonomické sankcie.

Gazprom podľa Vestagerovej údajne vytváral umelé prekážky pre tok plynu z určitých stredoeurópskych krajín do iných štátov, a tým mohol obmedzovať cezhraničnú konkurenciu.

„Izolácia trhov s plynom v jednotlivých štátoch aj spoločnosti Gazprom umožnila účtovať ceny, ktoré v tejto fáze vyšetrovania považujeme za neprimerané. Ak by sa naše podozrenie potvrdilo, spoločnosť Gazprom by musela niesť právne následky svojho konania,“ uviedla Vestagerová. Neprimerane vysoké ceny si podľa nej firma účtovala v Bulharsku, Estónsku, Litve, Lotyšsku a Poľsku.

"Prípad sa týka aj Slovenska, predovšetkým pokiaľ ide o prvú skupinu námietok spočívajúcich v delení trhov,“ informoval vedúci tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Andrej Králik.

Komisia namieta, že Gazprom v dodávateľských dohodách s veľkoobchodníkmi a niektorými priemyselnými dodávateľmi ukladal územné obmedzenia. "Tieto zmluvné klauzuly zahŕňajú zákaz vývozu, povinnosť použiť zakúpený plyn na konkrétnom území, či oprávnenie predávať plyn len určitým odberateľom v rámci danej krajiny,“ doplnil Králik.

Stredajšie rozhodnutie je podľa nej „krokom na veľmi dlhej ceste“. Komisia zdôrazňuje, že zaslanie námietok nijako neprejudikuje konečný výsledok sporu. Európska exekutíva uvádza, že plne rešpektuje právo firmy na obranu. Spoločnosť môže okrem vyhotovenia písomnej odpovede požiadať aj o ústne vypočutie.

Gazprom je v strednej a východnej Európe dominantným dodávateľom plynu, jeho podiel na trhu je nadpolovičný, v niektorých krajinách regiónu dokonca stopercentná.

Ruská spoločnosť disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Rusko #plyn #Gazprom