Babiš má selfie s Varufakisom, pobavil aj Američanov

Spoločná fotografia s gréckym kolegom Janisom Varufakisom, ktorú na internet umiestnil český vicepremiér a minister financií Andrej Babiš, zaujala americký denník The Wall Street Journal (WSJ).

27.04.2015 10:00
debata (4)
zväčšiť Janis Varufakis a Andrej Babiš - selfie zo... Foto: facebook Andreja Babiša
Andrej Babiš, Janis Varufakis Janis Varufakis a Andrej Babiš - selfie zo stretnutia ministrov financií krajín EÚ v Rige.

Snímku mobilným telefónom Babiš uverejnil v sobotu dopoludnia na neformálnom rokovaní ministrov financií EÚ v lotyšskej Rige.

„Sympaťák, až na tých 329 miliárd eur dlhov. Chce zaviesť chorvátsku evidenciu tržieb,“ komentoval spoločnú snímku Babiš a naznačil tak, čím ho zrejme grécky minister zaujal. Chorvátsky model elektronickej evidencie tržieb ako cesta k zlepšeniu výberu daní je Babišovou často spomínanou témou, ktorá však doma žne kritiku opozičných strán.

Andrej Babiš a Janis Varufakis spoločne pri... Foto: Reuters, Ints Kalnins
Andrej Babiš a Janis Varufakis Andrej Babiš a Janis Varufakis spoločne pri selfie.

„Konečne trocha lásky z Európy,“ komentuje WSJ vo svojom internetovom blogu Babišov fotografický príspevok uverejnený na Facebooku aj Twitteri. Český minister sa totiž s Varufakisom vyfotil len deň po tom, čo si Grék od svojich kolegov z krajín platiacich eurom vypočul tvrdú kritiku za mizivý pokrok pri rokovaniach o plánovaných reformách jeho vlády a za svoj prístup k celej veci.

Varufakis tiež využil twitter, keď atmosféru piatkového rokovania komentoval citátom z predvolebného prejavu amerického prezidenta Franklina Roosevelta (hlava štátu 1933–1945).

„Zjednocuje ich nenávisť ku mne. A ja túto nenávisť vítam,“ napísal grécky minister a dodal, že citát je v týchto dňoch blízky „jeho srdcu i realite“.

Bez dohody o reformách odmietajú ministri uvoľniť poslednú časť peňazí zo súčasného záchranného programu. WSJ však pripomína, že Česko v eurozóne nie je, a tak sa Babiš piatkovej vyhrotenej diskusie nezúčastnil.

Český vicepremiér touto fotografiou nenaznačil, na ktorej je strane, pretože o chvíľu skôr ponúkol na Twitteri spoločnú snímku s nemeckým ministrom Wolfgangom Schäublem, s ktorým vraj preberal nielen Grécko, ale aj problematiku migrácie a ruské sankcie v ukrajinskej krí­ze.

WSJ uzatvára, že Babiš svoje „selfies“ zverejňuje rád a spomína jeho snímky vo vlaku z New Yorku do Washingtonu, pred OSN v New Yorku či pred kanceláriami spoločnosti Google.

zväčšiť Wolfgang Schäuble spolu s Anfrejom Babišom na... Foto: twitter Andreja Babiša
Schäuble, Babiš Wolfgang Schäuble spolu s Anfrejom Babišom na selfie, zverejnenej na twitteri.
4 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Česko #Andrej Babiš #selfie #Janis Varufakis