Europoslanci vytiahli do boja proti igelitovým taškám

Spotreba ľahkých plastových tašiek v krajinách Európskej únie by mala v najbližších rokoch výrazne poklesnúť. Zhodli sa na tom v utorok poslanci Európskeho parlamentu.

28.04.2015 15:15
debata (12)

Prijali smernicu, ktorá dáva členským štátom na výber, ako znížiť produkciu tašiek znečisťujúcich životné prostredie. Oponenti, ktorí návrh označovali za zbytočné obmedzenie práv spotrebiteľov, boli väčšinou europoslancov prehlasovaní.

Krajiny budú musieť tašky buď do roku 2018 úplne spoplatniť, alebo prijať iné opatrenia, ktoré zabezpečia, aby ich priemerná ročná spotreba klesla do roku 2019 na 90 kusov na osobu. O šesť rokov neskôr by sa potom malo ročne spotrebovať maximálne 40 tašiek na osobu. V súčasnosti pritom každý človek použije podľa štatistík EÚ 200 tašiek za rok.

„Spoplatnenie plastových tašiek sa už ukázalo byť správnou cestou. Toto je historická šanca, ako obmedziť ich škodlivý vplyv na životné prostredie,“ vyhlásila spravodajkyňa návrhu Margrete Aukenová z poslaneckej frakcie zelených.

Viacero europoslancov z rôznych častí politického spektra kritizovalo nové pravidlá ako zbytočný zásah do slobôd občanov.

„Moja babička poznala alternatívu k plastovým taškám, bola to sieťovka, myslím, že použila tri za celý život. Nechajte ľudí robiť to, čo majú, oni sa dokážu rozhodnúť,“ povedal írsky ľavicový poslanec Luke Ming Flanagan, ktorý sa v odmietavom stanovisku k návrhu zhodoval s množstvom konzervatívcov.

Krajné názory ale zaznievali aj od ekologicky ladených členov europarlamentu, ktorí požadovali plastové tašky úplne zakázať.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Europarlament #taška