Kyjev na arbitráži žiada od Gazpromu 16 miliárd dolárov

Ukrajina chce v rámci arbitrážneho konania získať od ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom viac ako 16 miliárd dolárov. Uviedol to v piatok podľa agentúry Reuters ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

02.05.2015 00:00
debata (102)

Kyjev sa pre spory s Ruskom ohľadom dodávok plynu už skôr obrátil na arbitrážny súd v Štokholme a teraz od neho žiada definitívne rozhodnutie.

Ukrajinská štátna plynárenská spoločnosť Naftogaz v roku 2009 uzavrela s Gazpromom desaťročnú plynárenskú dohodu, Kyjevu sa však nepáčia jej podmienky. „Tranzitná zmluva nie je pre Ukrajinu spravodlivá a Gazprom by mal (ukrajinskému) Naftogazu zaplatiť vyše desať miliárd dolárov ako kompenzáciu za straty. Celková suma, ktorú od Gazpromu požadujeme kvôli zmluve o dodávkach plynu a zmluve o tranzite, tak už presahuje 16 miliárd dolárov,“ uviedol Jaceňuk.

Gazprom vlani v júni prestal Kyjevu dodávať plyn pre spor o cenu a dlhy, ktoré mala Ukrajina za predchádzajúce dodávky z Ruska. Zásobovanie obnovil až po októbrovej dočasnej dohode. Spory medzi Moskvou a Kyjevom v minulosti viedli k narušeniu tranzitu ruského plynu cez Ukrajinu do Európy.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina