Inflácia v Rusku po deviatich mesiacoch začína klesať

Medziročná miera inflácie v Rusku v apríli prvýkrát za deväť mesiacov klesla. Tamojší štatistický úrad v stredu oznámil, že spotrebiteľské ceny sa medziročne zvýšili o 16,4 percenta. V marci sa inflácia vyšplhala na trinásťročné maximum 16,9 percenta, a to najmä pre výrazné oslabenie ruského rubľa.

07.05.2015 07:18
debata (21)

„Ak nenastane ďalší výpredaj rubľov, dosiahla už inflácia svoj vrchol. V najbližších približne šiestich mesiacoch by mala pokračovať v celkom rýchlom poklese a rok by mala zakončiť v blízkosti desiatich percent,“ povedal agentúre Reuters analytik Neil Shearing zo spoločnosti Capital Economics.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v apríli stúpli iba o pol percenta, zatiaľ čo v marci sa zvýšili o 1,2 percenta. Ruská centrálna banka minulý týždeň spomaľovaním inflácie zdôvodnila rozhodnutie znížiť svoju základnú úrokovú sadzbu o 1,5 percentu­álneho bodu na 12,5 percenta. Uviedla tiež, že v prípade ďalšieho poklesu inflácie je pripravená v znižovaní úrokov pokračovať.

Centrálna banka tento rok pristúpila k znižovaniu úrokových sadzieb už trikrát. Základnú sadzbu počas týchto krokov zredukovala celkovo o 4,5 percentu­álneho bodu. Naopak, vlani v decembri centrálni bankári základný úrok prekvapivo zvýšili o výrazných 6,5 percentuálneho bodu, aby zastavili vtedajší masívny prepad kurzu ruského rubľa a zmiernili rast cien.

Vyššie úroky posilňujú atraktivitu domácej meny, zároveň ale podkopávajú hospodársky rast, pretože obmedzujú záujem o pôžičky. Nižšie úroky dopyt po úveroch zvyčajne zvyšujú, a podporujú tak ekonomickú aktivitu.

Ruská ekonomika sa teraz stretáva s negatívnymi dôsledkami prudkého poklesu cien ropy. Hospodársky rast navyše podkopávajú sankcie, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny kvôli jej postupu v ukrajinskej kríze. Analytici podľa prieskumu agentúry Reuters predpokladajú, že hrubý domáci produkt Ruska v tomto roku klesne o 4,1 percenta.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #Rusko #rubeľ