Úder druhému pilieru?

Čoraz viac ľudí prestáva veriť súkromnému sporeniu na dôchodok v druhom pilieri. Zo systému možno odísť od 15. marca do 15. júna.

08.05.2015 10:00
debata (162)

Úbytok už presiahol hranicu 30–tisíc, čo je výrazne viac ako v úvodoch minulých otvorení. Za necelé prvé dva mesiace štvrtého otvorenia druhého piliera vystúpil až 15–násobne väčší počet ľudí ako pri predchádzajúcom otvorení.

Ak by sa potvrdila doterajšia prax, že ľudia presúvali úspory do Sociálnej poisťovne až v poslednej chvíli, odlev môže byť teraz najväčší.

Prečítajte si názor Martina Kováčika Tlak na druhý pilier.

V minulosti boli len dohady o tom, či budú vyššie štátne, alebo súkromné dôchodky. V úvode tohto roka sa však začali reálne vyplácať prvé súkromné penzie a ukázalo sa, že dobre spravil ten, kto sa spoľahol len na štát. Kto zarábal priemernú mzdu a išiel pred desiatimi rokmi do druhého piliera, dostal teraz kombinovanú penziu od súkromnej poisťovne a štátu okolo 400 eur mesačne. Ak sa občan spoľahol len na štátnu Sociálnu poisťovňu, má dôchodok asi o 25 eur vyšší. V druhom pilieri má 1,5 milióna ľudí 6,6 miliardy eur.

zväčšiť
II. pilier, výstup, graf

Pri predchádzajúcich otvoreniach systému v roku 2008 vystúpilo 106–tisíc ľudí, v roku 2009 66–tisíc a v roku 2013 90–tisíc. Sociálna poisťovňa potvrdila, že bude ľuďom posielať ešte jeden list. „Pôjde o apel na ľudí, aby dobre svoje rozhodnutie zvážili podľa vlastnej životnej situácie, pretože dôsledky ponesú iba oni,“ načrtol hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Pri vstupe do II. piliera boli ľudia lákaní na vidinu vysokých švajčiarskych dôchodkov. No v realite sa predpokladá, že druhý pilier sa oplatí hlavne mladým ľuďom a zamestnancom s nadpriemernými príjmami. Pre stále narastajúci počet dôchodcov štát totiž práve týmto dvom skupinám ľudí zrejme nedokáže v budúcnosti vyplácať také štedré penzie ako dnes. V súčasnosti sú však štátne dôchodky vyššie ako súkromné takmer pre každého sporiteľa.

V pripravovanom liste Sociálnej poisťovne majú byť ľudia upozornení hlavne na výhody štátneho dôchodkového systému. Najväčším esom štátom vyplácaných penzií je schopnosť reakcie na prudký rast cien prostredníctvom zvyšovania dôchodkov. Súkromné penzie totiž neponúkajú nijakú možnosť reakcie na vysokú infláciu. Ďalšou výhodou je nulová pravdepodobnosť krachu štátnych penzií oproti určitému, aj keď nateraz nízkemu, riziku krachu súkromných poisťovní a dôchodkových správcovských spoločností. Na druhej strane štátne penzie nemajú možnosť dedenia, ktorú človek získa len v prípade vstupu do druhého piliera.

Správcovia penzií dúfajú, že razantný odlev ľudí z druhého piliera napokon predsa len nenastane. „V tomto momente je ťažké odhadnúť, koľko sporiteľov zo systému odíde. Sporitelia by si ale mali uvedomiť, že odchodom prichádzajú o ich vlastné nasporené peniaze,“ povedal Stanislav Žofčák, predseda Asociácie dôchodkových správcovských spoločností. Pre tieto spoločnosti bude Pyrrhovým víťazstvom, ak by sa celkový počet odídených ľudí pribrzdil. „Odchádzajúci ľudia si so sebou berú všetky svoje úspory. Kým noví klienti si začínajú sporiť od nuly,“ uviedol Viktor Kouřil, generálny riaditeľ dôchodkovej správcovskej spoločnosti VÚB Generali Slovensko. Podľa údajov ministerstva práce z druhého piliera za necelé prvé dva mesiace odišlo 30-tisíc ľudí. Naopak, vstúpiť sa rozhodlo 5-tisíc nových sporiteľov.

Pre stabilitu verejných financií nie je dôležité, koľko ľudí nakoniec opustí druhý pilier, ale ako vláda využije získané milióny eur. „Otvorenie druhého piliera by dlhodobú udržateľnosť verejných financií neohrozilo za predpokladu, že všetky dodatočné príjmy súčasná aj budúce vlády v plnej miere použijú na zníženie dlhu a deficitu verejných financií,“ povedal predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko. Na znižovanie dlhu krajiny by mali byť použité nielen úspory ľudí, ale aj dôchodkové odvody pôvodne smerujúce do druhého piliera. „Týmto spôsobom by sa v budúcnosti vytvoril priestor na pokrytie vyšších výdavkov na dôchodky z priebežného piliera pre ľudí, ktorí sa rozhodli vystúpiť. Ak sa získané zdroje použijú iným spôsobom, dlhodobá udržateľnosť sa zhorší. Nie je teda rozhodujúci počet ľudí, ktorí z druhého piliera vystúpia, ale skôr to, akým spôsobom súčasná aj budúce vlády s dodatočnými príjmami ,naložia',“ dodal Šramko.

Súčasná vláda druhý pilier otvorila pre nečakane nízke súkromné dôchodky. Napriek reklamným sľubom o švajčiarskych dôchodkoch ľudia odchádzajúci do penzie reálne prerábajú na vstupe do druhého piliera. Pre zavedenie minimálneho dôchodku výrazne nižšie penzie dostanú aj ľudia zarábajúci okolo úrovne minimálnej mzdy. O schválení tohto opatrenia v týchto dňoch rokujú poslanci Národnej rady Slovenskej republiky. Ak pripravované zmeny nakoniec prejdú, zamestnanec pracujúci posledných tridsať rokov za minimálnu mzdu bude mať od 1. júla 2015 nárok na minimálny dôchodok vo výške 269,5 eura za mesiac. Štátom vyplácaný dôchodok občanovi však podľa ministerstva práce klesne až o 39,1 eura, na 230,4 eura v prípade, ak bol posledných desať rokov v druhom pilieri. Na druhej strane by si v II. pilieri mal za desať rokov nasporiť 2¤917 eur. Ak si aj túto sumu dá mesačne vyplácať, vstup do druhého piliera sa občanovi nevyplatí, ak bude na dôchodku žiť viac ako šesť rokov a dva mesiace. Počas tohto obdobia bude mať sporiteľ s druhým pilierom minimálnu penziu rovnakú ako občan, čo sa spoľahol len na štát a potom začne prerábať. Ak by vláda zákon nezmenila, celý systém by v prípade ľudí s nízkymi príjmami bol príliš naklonený druhému pilieru.

Vstup do druhého piliera sa podľa výšky prvých súkromných dôchodkov zatiaľ neoplatil ani ľuďom s vyššími platmi. V minulom roku zarábali Slováci priemerne 858 eur v hrubom. Ak sa ľuďom plat posledných desať rokov pohyboval práve na úrovni priemernej mzdy, v druhom pilieri si našetrili 7¤360 eur. Za tieto peniaze si od súkromnej poisťovne môžu kúpiť doživotný dôchodok vo výške 21 eur mesačne. Ďalších 376 eur budú aj naďalej poberať od štátu a kombinovaná penzia z prvého a druhého piliera môže byť 397 eur za mesiac. Ak sa ľudia s rovnakým príjmom rozhodli v starobe spoliehať len na štát, dostanú mesačnú penziu 422 eur. Ročná strata na vstupe do druhého piliera tak predstavuje sumu 300 eur.

© Autorské práva vyhradené

162 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #II. pilier