Gazprom začal stavbu plynovodu Turkish Stream

Ruský plynárenský podnik Gazprom sa rozhodol začať stavbu plynovodu Turkish Stream, ktorým má prúdiť ruský zemný plyn do Turecka a z neho ďalej do Európy. Oznámil to v piatok generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller. Dodal, že spoločnosť už začala s prípravnými prácami na úseku pod Čiernym morom do Turecka.

08.05.2015 17:16
Trasa nového plynovodu z Ruska do Turecka, Gazprom Foto:
Trasa nového plynovodu z Ruska do Turecka
debata (35)

„Dnes Gazprom pristúpil k fáze výstavby podmorskej časti plynovodu Turkish Stream,“ povedal Miller v rozhovore s televíziou Rossija 24.

Gazprom začal na plynovode Turkish Stream pracovať okamžite po tom, čo koncom minulého roka kvôli nezhodám s Európskou úniou odstúpil od projektu South Stream, ktorý mal obchádzať Ukrajinu a privádzať ruský plyn cez Čierne more na Balkán. Turkish Stream má mať rovnako ako South Stream kapacitu 63 miliárd kubických metrov ročne.

Vo štvrtok sa Gazprom dohodol s Tureckom na termíne začatia dodávok prostredníctvom Turkish Streamu na december budúceho roku. Po výstavbe podmorského úseku plynovodu plánuje Gazprom na hranici Turecka a Grécka vytvoriť uzol, cez ktorý chce dodávať do Európy 47 miliárd kubických metrov plynu ročne.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Firma je kľúčovým dodávateľom pre rad európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Turecko #Gazprom #Turkish Stream