Nemci v Prievidzi zamestnajú stovky ľudí

Nemecká spoločnosť Brose v pondelok oznámila svoj zámer investovať milióny eur v regióne Hornej Nitry. V mestskom priemyselnom parku v Prievidzi chce vybudovať výrobný závod, ktorým zatiaľ vytvorí 600 nových pracovných miest.

12.05.2015 08:00
Brose Foto: ,
Nová investícia nemeckej spoločnosti Brose v Prievidzi zvyšuje význam automobilového priemyslu na Slovensku.
debata (1)

Predpokladaná investícia dosahuje výšku 50 miliónov eur. Nový strategický závod bude zásobovať automobilky nielen na Slovensku alebo v Európe, ale na celom svete.

Spoločnosť Brose vyrába komponenty pre viac ako 80 značiek automobilov, napríklad mechatronické systémy do dverí áut, kostry autosedačiek či elektronické motory. Dá sa predpokladať, že spoločnosť bude neskôr svoj investičný zámer podstatne rozširovať.

V prievidzskom priemyselnom parku plánuje Brose získať približne 25 hektárov pozemkov na realizáciu svojich zámerov. Prvá fáza, ktorú spoločnosť na Hornej Nitre práve začala, zaberie asi šestinu celej rezervovanej plochy.

Druhá fáza projektu by mala prísť na rad o tri až päť rokov. Bude to opäť investícia vo výške 50 miliónov eur a vytvorí ďalších 600 nových pracovných miest. Pri optimálnej realizácii by projekt do 10 až 15 rokov mohol viesť k vytvoreniu až 3 000 pracovných mi­est.

Príchod investora ohlásil v Prievidzi premiér Robert Fico. Prítomná bola aj primátorka mesta Prievidza Katarína Macháčková aj trenčiansky župan Jaroslav Baška.

„Ohlásenie tohto investičného zámeru ma úprimne teší. Verím, že vďaka nemu blízka budúcnosť prinesie skvalitnenie životných podmienok obyvateľom Hornej Nitry. Tento banícky región takúto pomoc potrebuje,“ zareagoval na nového investora Jaroslav Baška, predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja. Župan predpokladá, že vďaka takýmto investorom sa podarí znížiť mieru nezamestnanosti na Hornej Nitre.

V celom kraji je evidovaná miera nezamestnanosti približne 9 percent. Z deviatich okresov Trenčianskeho kraja je však najvyššia v okrese Prievidza, kde nezamestnanosť dosahuje takmer 12 percent. Spoločnosť Brose je piata najväčšia rodinná fi rma v celosvetovom priemysle. V 23 krajinách sveta má vyše 50 závodov, v ktorých zamestnáva viac ako 22–tisíc ľudí. Jej ročný obrat dosahuje 5 miliárd eur. Na Slovensku pôsobí od roku 2002 v Lozorne, v tejto prevádzke neďaleko Malaciek pracuje 450 zamestnancov.

Informácie z agentúr sme nahradili redakčným článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #investície #automobilky #Prievidza