Deutsche Telekom chce vlastniť celý Slovak Telekom

Štát rokuje o predaji 49-percentného podielu akcií spoločnosti Slovak Telekom s materskou firmou Deutsche Telekom AG. Potvrdil to po výjazdovom rokovaní vlády minister financií a dočasný minister hospodárstva Peter Kažimír.

13.05.2015 14:12
debata (5)

„V tomto okamihu potvrdím, že rokujeme s Deutsche Telekom. Takže potvrdzujem, že rokujeme od štvrtku,“ povedal. K prípadnej cene za predaj alebo iným skutočnostiam sa však Kažímír vyjadrovať nechcel. „Stále platí, že tá ponuka je zásadne vyššia akú vygenerovalo naše konanie na burzách,“ dodal minister s tým, že celú operáciu by chcela vláda uzavrieť do týždňa.

Štátny podiel v Slovak Telekome sa mal pôvodne predávať prostredníctvom verejnej ponuky akcií. Minister financií Peter Kažimír však minulý štvrtok uviedol, že štát nebude pokračovať v procese predaja podielu cez burzy, pretože dostal lepšiu ponuku od nemenovaného strategického investora. Dopyt na kapitálových trhoch pritom pri verejnej ponuke akcií vygeneroval cenu na spodnej hranici ponukového pásma, teda 17,70 eura za akciu. Za celý predávaný podiel by tak predajom cez burzu štát zinkasoval 750 mil. eur.

Podľa agentúry Bloomberg s odvolaním sa na tri zdroje blízke rokovaniam údajne ponúka Deutsche Telekom slovenskej vláde 900 mil. eur za zvyšný podiel akcií. Nemecká firma odmietla tieto správy komentovať a nevyjadrila sa ani k aktuálnym informáciám o výške ponuky.

Premiér Robert Fico by mal podľa Slovenskej občianskej koalície (SKOK) zastaviť privatizáciu Slovak Telekomu. „Postup akým vláda Roberta Fica pripravila privatizáciu Slovak Telekomu je nie len netransparentný, ten najnetransparen­tnejší možný, ale zároveň je pre Slovensko aj nevýhodný,“ povedal v stredu na tlačovej konferencii člen strany SKOK Martin Chren.

Podľa neho zrušenie predaja cez burzu znamená najnetransparen­tnejšiu formu privatizácie, ale aj to, že vláda klamala. „Vláda Roberta Fica totiž sľubovala, že vykoná takzvaný dualtrack. Okrem toho, že bude akcie ponúkať na burze, bude hľadať aj strategických investorov. Toto sa však nestalo, stal sa pravý opak,“ poznamenal Chren.

Ako ďalej dodal, strana SKOK má informácie, že boli ďalší strategickí investori, ktorí sa chceli dostať do datacentra k informáciám o Slovak Telekome, to im však podľa Chrena nebolo umožnené.

„Slovak Telekom nedovolil žiadnemu inému záujemcovi, aby si mohol naštudovať dáta o tejto firme a aby mohol podať serióznu ponuku,“ vyhlásil. Slovak Telekom má podľa Chrena v likvidných prostriedkoch v hotovosti takmer 650 miliónov eur. „To je obrovská suma peňazí. Slovak Telekom je výnimočný podnik. Má nulový dlh a má na účtoch zhruba 650 miliónov eur. Toto sú peniaze, na polovicu ktorých má nárok Slovenská republika, ale Deutsche Telekom ako akcionár nás k nim nikdy nepustil,“ povedal Chren.

Na druhej strane podľa výročnej správy Slovak Telekom minulý rok požičal svojej nemeckej matke 150 miliónov eur za úrok 0,18 %. „Umožnil Slovak Telekom aj slovenskej vláde ako polovičnému akcionárovi dostať sa k takto lacnej pôžičke? Nie, slovenskej vláde neumožnili prístup k tejto hotovosti, ba práve sa stal pravý opak. Slovak Telekom má nakúpené štátne dlhopisy za 171 miliónov eur, za ktoré mu štát musí platiť 3 až 4 percentá ročne,“ zdôvodnil Chren.

Tretím problémom podľa SKOK-u je fakt, že Deutsche Telekom je podnik, ktorý roky konal v rozpore s dobrými mravmi a konal proti záujmom Slovenska. „Odmietal našej vláde vyplatiť dividendy, na ktoré má nárok. Odmietal požičať našej vláde peniaze, ktoré naopak za smiešny úrok požičiaval svojej matke do Nemecka,“ uviedol Chren.

Predaj zvyšných akcií nemeckej matke tak podľa strany SKOK poškodí Slovensko. Chren to zdôvodnil možnou centralizáciou manažmentu, nákupov, či iných činností. Poslanec tiež poznamenal, že Slovak Telekom je tretí najväčší platiteľ dane z príjmu na Slovensku, keďže v minulom roku zaplatil 46 mil. eur.

„Dá sa očakávať a je veľmi pravdepodobné, že v momente ako sa Deutsche Telekom stane jediným vlastníkom Slovak Telekomu, tak začne konsolidovať a presúvať aj zisky zo Slovenska do Nemecka,“ argumentoval Chren.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #Deutsche Telekom