FNM: Priamy predaj akcií Telekomu je rozumné riešenie

Priamy predaj zvyšných akcií Slovak Telekomu je rozumné a hospodárne riešenie, pretože štát chce predať čo najlepšie. Uviedla v stanovisku Fondu národného majetku SR (FNM) hovorkyňa Miriam Žiaková.

14.05.2015 10:42
debata (10)

„Fond národného majetku SR a Vláda SR uprednostňovali proces IPO, ale obdržali výrazne vyššiu ponuku od Deutsche Telekom, o ktorej sa rozhodli rokovať,“ reagovala na stredajšie vyjadrenia zástupcov strany Slovenská občianska koalícia (SKOK).

Podľa Žiakovej nikto nemôže spochybňovať cenu vygenerovanú v procese IPO. „IPO bola skutočná snaha o transparentný proces predaja s cieľom dosiahnutia čo najvyššieho výnosu. Žiadne otváranie obálok, poradcovia, znalecké posudky, iba dopyt a ponuka,“ dodala.

Premiér Robert Fico by mal podľa SKOK-u zastaviť privatizáciu Slovak Telekomu. „Postup akým vláda Roberta Fica pripravila privatizáciu Slovak Telekomu je nie len netransparentný, ten najnetransparen­tnejší možný, ale zároveň je pre Slovensko aj nevýhodný,“ povedal v stredu na tlačovej konferencii člen strany SKOK Martin Chren. Podľa neho zrušenie predaja cez burzu znamená najnetransparen­tnejšiu formu privatizácie, ale aj to, že vláda klamala. „Vláda Roberta Fica totiž sľubovala, že vykoná takzvaný dualtrack. Okrem toho, že bude akcie ponúkať na burze, bude hľadať aj strategických investorov. Toto sa však nestalo, stal sa pravý opak,“ poznamenal Chren.

Ako ďalej dodal, strana SKOK má informácie, že boli ďalší strategickí investori, ktorí sa chceli dostať do datacentra k informáciám o Slovak Telekome, to im však podľa Chrena nebolo umožnené. „Slovak Telekom nedovolil žiadnemu inému záujemcovi, aby si mohol naštudovať dáta o tejto firme a aby mohol podať serióznu ponuku,“ vyhlásil. Slovak Telekom má podľa Chrena v likvidných prostriedkoch v hotovosti takmer 650 miliónov eur. „To je obrovská suma peňazí. Slovak Telekom je výnimočný podnik. Má nulový dlh a má na účtoch zhruba 650 miliónov eur. Toto sú peniaze, na polovicu ktorých má nárok Slovenská republika, ale Deutsche Telekom ako akcionár nás k nim nikdy nepustil,“ povedal Chren.

„Čo sa týka samotného správania sa Deutsche Telekom v rámci Slovak Telekom, a. s. a jeho dividendovej politiky, je potrebné pripomenúť, že takéto správanie sa spoločnosti bolo umožnené privatizáciou Slovak Telekomu v roku 2000, za vlády Mikuláša Dzurindu, ktorá umožnila Deutsche Telekomu plnú kontrolu nad spoločnosťou vrátane dividendovej politiky,“ uzavrela Žiaková.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #Deutsche Telekom