Euro prvýkrát od februára vystúpilo nad 1,14 USD

Euro vo štvrtok pokračuje v raste voči americkému doláru, prvýkrát od februára sa vyšplhalo nad 1,14 USD. Dolár sa v stredu dostal pod tlak pre neuspokojivé údaje o vývoji maloobchodných tržieb v Spojených štátoch.

14.05.2015 11:45
debata

Euro vo štvrtok pokračuje v raste voči americkému doláru, prvýkrát od februára sa vyšplhalo nad 1,14 USD. Dolár sa v stredu dostal pod tlak pre neuspokojivé údaje o vývoji maloobchodných tržieb v Spojených štátoch.

Jednotná európska mena vo štvrtok stúpla až na trojmesačné maximum 1,1431 USD. Neskôr však o časť ziskov prišla a predávala sa za 1,1406 USD. Oproti stredajšiemu záveru tak vykazovala nárast o zhruba pol percenta. Dolárový index, ktorý meria hodnotu dolára voči košu šiestich mien, sa prepadol až o 0,6 percenta na 93,175 bodu.

Americké ministerstvo obchodu v stredu oznámilo, že maloobchodné tržby v USA v apríli stagnovali, pretože spotrebitelia obmedzili nákupy automobilov a ďalších veľkých položiek. Údaje podľa agentúry Reuters podkopávajú nádeje na výrazné zrýchlenie rastu americkej ekonomiky v druhom štvrťroku a podporujú očakávania, že americká centrálna banka (Fed) sa nebude ponáhľať so zvyšovaním úrokových sadzieb.

Posilňovanie eura má negatívny vplyv na akcie európskych podnikov, pretože znižuje konkurencieschop­nosť európskeho exportu. Paneurópsky akciový index FTSEurofirst 300 vykazoval okolo 10:00 SELČ pokles o 0,4 percenta po tom, čo si v stredu odpísal 0,3 percenta.

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #eurozóna #dolár