Štátna tepláreň začala vracať preplatky

Slabé vykurovacie obdobie v minulom roku spôsobené teplým počasím prinesie odberateľom tepla štátnej Bratislavskej teplárenskej preplatky.

18.05.2015 13:00
tepláreň, Bratislavská teplárenská, BAT Foto: ,
Bratislavská teplárenská je stále v hre o zaplatenie odškodného vo výške viac ako 26 miliónov eur pre firmu Paroplyn Holdings Limited.
debata

Firma bude svojim zákazníkom vracať finančné prostriedky, aj keď ju ťaží naďalej súdny spor s cyperskou schránkovou spoločnosťou. Vlani sa špekulovalo, či tepláreň bude pre spor schopná začať vykurovaciu sezónu, napokon sa nielen kúrilo, ale tepláreň je schopná aj vracať preplatky.

„Najväčší vplyv na zúčtovanie skutočných nákladov na teplo za minulý rok mala úspora na nákladoch na palivo, ako je zemný plyn a ťažký vykurovací olej a ostatných variabilných nákladoch v porovnaní s plánovanými nákladmi,“ uviedla hovorkyňa bratislavskej teplárne Jarmila Galandáková.

Celková suma vracaných peňazí dosahuje 1,95 milióna eur. Spoločnosť v súčasnosti pokrýva približne 55 percent spotreby tepla na území Bratislavy.

Bratislavská teplárenská je však stále v hre o zaplatenie odškodného viac ako 26 miliónov eur pre firmu Paroplyn Holdings Limited so sídlom na Cypre, ktorá patrí do portfólia spoločnosti Penta.

Súdny spor trvajúci 12 rokov vstúpil v minulom roku prostredníctvom mimoriadneho dovolania do svojej ďalšej časti a v súčasnosti sa nachádza na Najvyššom súde. Pôvodný spor tepláreň prehrala.

Kedy však Najvyšší súd rozhodne, nie je zatiaľ známe. Zákon ho neviaže žiadnou lehotou. Prípad v septembri minulého roka prevzal exekútor, ktorý teplárni zablokoval účty. Napriek hroziacim nepríjemnostiam sa u odberateľov tepla kúriť začalo.

„V súčasnosti účty už zablokované nie sú, ale ideme v úspornom režime. Ten však naši odberatelia nepocítia,“ uviedla Galandáková.

Bratislavská tepláreň by bola rada, ak by sa vo veci rozhodlo. „Generálna prokuratúra Slovenskej republiky na základe podnetu spoločnosti Bratislavská teplárenská, a. s., podala 31. júla 2014 mimoriadne dovolanie proti rozsudku Krajského súdu v Bratislave z 30. júna 2014, ako aj proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I zo 7. novembra 2011,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

V súvislosti s podaním mimoriadneho dovolania dochádza aj k odkladu vykonateľnosti rozhodnutia. Penta sa už v minulosti vyjadrila, že celá situácia nemusela dôjsť až takto ďaleko. Spoločnosť tepláreň údajne oslovila so zmierlivým riešením, na ktoré však odpoveď nedostala. Návrh mal obsahovať odpustenie časti dlhu a zabezpečenie financovania vyplatenia záväzku.

Fond národného majetku sa teplárne zastáva a tvrdí, že využila všetky dostupné právne kroky tak v súdnom, ako aj v exekučnom konaní. Na druhej strane však odmieta prípadné odškodné zaplatiť. Podľa jeho slov má tepláreň počas celého trvania sporu vytvárať finančnú rezervu, ktorá by mala slúžiť na pokrytie prehratého sporu.

Bratislavská teplárenská sa s Pentou dostala do sporu na základe zmluvy pochádzajúcej ešte z čias Dzurindovej vlády. Dohoda obsahovala ustanovenie o minimálnom množstve odobratého tepla, ktoré taktiež zahŕňalo zmluvnú pokutu v prípade, že tepláreň daný objem neodoberie. Zmluvne dohodnutý objem však spoločnosť odobrať nedokázala. V tom čase ešte Paroplynový cyklus začal súdny spor, pretože dnes už rozdelené Západoslovenské energetické závody odmietli zaplatiť za teplo, ktoré neodobrali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #teplo #Bratislavská teplárenská