Vláda predala Slovak Telekom za 900 miliónov eur, firmu ovládnu Nemci

Nemecký telekomunikačný operátor Deutsche Telekom ovládne 100 percent v spoločnosti Slovak Telekom. Vláda na mimoriadnom zasadnutí v utorok schválila predaj 49-percentného podielu štátu v Slovak Telekome majoritnému akcionárovi.

19.05.2015 11:49 , aktualizované: 14:04
Peter Kažimír, Timotheus Höttges Foto: ,
Výkonný riaditeľ Deutsche Telekom AG Timotheus Höttges (vľavo) a minister financií Peter Kažimír počas podpisu dokumentov medzi firmou Deutsche Telekom AG a slovenskou vládou o predaji podielu akcií spoločnosti Slovak Telekom.
debata (231)

Ako po rokovaní vlády informoval minister financií a zastupujúci minister hospodárstva Peter Kažimír, nemecká firma zaplatí za zvyšný podiel v Slovak Telekome 900 miliónov eur. Z toho 100 miliónov eur bude viazaných na osobitnom účte pre prípadné súdne spory.

Predstavitelia Deutsche Telekomu hneď v utorok aj podpísali zmluvu s predstaviteľmi štátu. „Máme to za sebou,“ skonštatoval Kažimír. Dodal, že podrobnosti predaja sa dohodnú v zmluve, ktorú hneď, ako to bude technologicky možné, zverejnia.

Obe strany sa zároveň dohodli na vyplatení dividend za výsledky hospodárenia v minulom roku vo výške 16 miliónov eur. „Podmienky, ktoré budú jasne popísané v zmluve, budú v čo najskorších hodinách zverejnené. Upozorňujem, táto zmluva bude okamžite, ako to bude technicky možné, zverejnená, nie ako to bolo v minulosti,“ poznamenal Kažimír.

Celý prevod peňazí by sa mal podľa ministra uskutočniť v najbližších dňoch. „Na nami spoluzriadený účet by mal Deutsche Telekom zaplatiť 900 miliónov eur,“ dodal. Kažimír tiež informoval novinárov o využití výnosu z predaja akcií. „Potvrdzujem, že tento výnos bude smerovať prioritne na ozdravenie verejných finanicí. To znamená na zníženie verejného dlhu,“ povedal.

Opozícia však predaj ST kritizuje. Ako sa zhodli predstavitelia strán Sloboda a Solidarita, OĽaNO a NOVA, cena za štátny podiel v telekome je nižšia, ako by vyprodukovala medzinárodná súťaž. Podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča sa pri priamych predajoch strategickému investorovi predávajú akcie za cenu o 15 až 50 % vyššiu ako sa obchodujú na burze.

„Cena tak mohla byť oko 1 mld. až 1,1 mld. eur,“ odhadol Matovič. Podpredseda SaS Ľubomír Galko označil predaj akcií ST za najväčšiu privatizáciu vlády Roberta Fica. „Vláda oklamala občanov – investorov, ktorí si chceli kúpiť akcie, a potom aj všetkých ostatných tým, že nevyhlásila medzinárodnú súťaž,“ dodal Galko.

Predseda hnutia NOVA Daniel Lipšic upozornil aj na 100 mil. eur z celkovej sumy, ktoré vláda nedostane, ale ostanú bokom. „Je to prvýkrát v histórii, že za zlé manažérske rozhodnutia budú platiť daňoví poplatníci v podobe zníženej ceny,“ skonštatoval Lipšic.

Podľa neho boli vláda a Deutsche Telekom vopred dohodnutí. „Naviac sme zaplatili za privatizačného poradcu 700 tis. eur. Načo bol ten poradca?“ spýtal sa Lipšic. Podľa neho išlo o firmy, v ktorých v minulosti pôsobil súčasný štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák. Poradcov Lipšic vyzval, aby tých 700 tis. eur vrátili.

Štátny podiel v Slovak Telekome sa mal pôvodne predávať prostredníctvom verejnej ponuky akcií. Štát sa však rozhodol nepokračovať v procese predaja podielu cez burzy, pretože dostal lepšiu ponuku, práve od majoritného akcionára Slovak Telekomu. Dopyt na kapitálových trhoch pritom pri verejnej ponuke akcií vygeneroval cenu na spodnej hranici ponukového pásma, teda 17,70 eura za akciu. Za celý predávaný podiel by tak predajom cez burzu štát zinkasoval 750 miliónov eur.

231 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #Deutsche Telekom #predaj podielu