Kúpa bytu nie je dôchodkové terno

Slovenský realitný trh po rokoch zlacňovania opäť zažíva razantnejší rast cien nehnuteľností. Špekulatívna kúpa nehnuteľnosti s cieľom zabezpečenia sa na penziu nebude už o pár rokov také terno ako dnes.

21.05.2015 08:17
debata (23)
Vladimír Baláž Foto: Robert Hüttner, Pravda
Vladimír Baláž Vladimír Baláž

„Pre stále klesajúci počet novonarodených detí bude Slovensko o tridsať rokov plné poloprázdnych panelových domov,“ upozornil Vladimír Baláž, ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Ľudia často zabúdajú, že práve dnes na Slovensku žije najviac ľudí, ktorí si potrebujú kúpiť nový byt či dom. No už o pár rokov sa ich počet začne znižovať.

Niektorí ekonómovia odporúčajú ľuďom kúpu bytu ako určitú formu zabezpečenia sa na starobu. Pri pohľade na demografickú krivku je práve kúpa bytu to pravé dôchodkové terno?
Pre stále klesajúci počet novonarodených detí bude Slovensko o tridsať rokov plné poloprázdnych panelových domov. Najviac si kupujú nehnuteľnosti tridsať– až štyridsaťroční ľudia. Tých bude najviac v priebehu najbližších päť rokov a potom sa ich počet postupne začne znižovať. Veľmi bude záležať na tom, kde si ľudia kupujú byt. Napríklad hlavné mesto bude pre dostatok pracovných príležitostí dlhodobo profi tovať z prisťahovalectva ľudí žijúcich v chudobnejších regiónoch Slovenska.

Pri pohľade na klesajúce úroky hypoték kombinované s rastom cien nehnuteľností si veľa ľudí kladie otázku: Kedy bude najvýhodnejšie obdobie na kúpu bytu?
Ceny nehnuteľností začínajú stúpať práve pre klesajúce úroky. Nižšie úroky totiž znamenajú menšie mesačné splátky hypoték a približujú bývanie na úver čoraz viac ľuďom. Väčší záujem ľudí automaticky tlačí nahor ceny bytov. Nikto nevie presne povedať, kedy príde ten okamih najvýhodnejšieho času kúpy nehnuteľnosti na úver, ale dajú sa predikovať trendy. S nízkymi úrokmi môžeme ešte minimálne rok počítať v krajinách platiacich eurom. Rast ceny nehnuteľností môžu ľudia očakávať hlavne v oblastiach s nízkou nezamestnanosťou a dostatkom pracovných príležitostí. S rastom cien nehnuteľností na Slovensku musia počítať napríklad Bratislavčania. Naopak, ľudia žijúci v hladových dolinách východného a južného Slovenska sa nemusia obávať zdražovania bytov a domov.

Hrozí v nasledujúcich pár rokoch návrat predkrízového rastu cien bytov o desiatok percent za rok?
Mierny náznak opakovania situácie z roku 2007 sa už začína črtať na slovenskom realitnom trhu. No je to len náznak trendu, ktorý by ešte musel byť potvrdený dlhodobým rastom cien nehnuteľností, a dovtedy je predčasné hovoriť o riziku vytvárania cenovej bubliny. V každom prípade už aj dnes sa začínajú objavovať špekulatívne nákupy bytov. Ľudia pri špekulatívnych nákupoch nekupujú nehnuteľnosť za účelom bývania, ale buď počítajú s rastom jej ceny v najbližších rokoch, alebo chcú zarábať na jej následnom prenájme. Oba tieto dôvody tlačia ceny nehnuteľností smerom nahor a zvyšujú riziko vytvorenia cenovej bubliny. V ekonomike po jej prasknutí vždy prichádza k prudkému prepadu cien nehnuteľností. S týmto rizikom musia ľudia počítať pri kúpe viacerých bytov alebo domov.

Mali by ľudia v súčasnosti uvažovať namiesto kúpy radšej nad prenájmom bytu?
Pri súčasných nízkych úrokoch nie je výhodné prenajať si byt. Takto lacné peniaze tu totiž už o pár rokov nemusia byť. Ľudia zvažujúci kúpu bytu kvôli bývaniu dnes majú k dispozícii naozaj nízko úročené pôžičky.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #dôchodok