Krompachom vlial nádej nový domáci investor

Slovenská firma Leader Light minulý týždeň oficiálne začala výrobu v novej výrobnej hale. Tú si prenajala od mesta Krompachy v hnedej priemyselnej zóne.

25.05.2015 09:00
debata

Firma Leader Light, ktorá je členom skupiny Ecoledsol, postupne investuje do vybavenia 1,5 milióna eur. Zamestnanie tu zatiaľ našlo 20 ľudí, do konca roka pribudne ďalších desať. Na tomto čísle sa však počet zamestnancov určite nezastaví.

„V prvej etape by tu malo pracovať zhruba 80 zamestnancov, v druhej ďalších 70. Na mzdy zamestnancov nám počas jedného roka bude prispievať úrad práce,“ povedal spolumajiteľ a jeden zo zakladateľov firmy Július Száraz. Dodal, že iné stimuly od štátu nedostali.

Pozitívom je, že priemerná mzda v hrubom dosiahne úroveň 750 eur podľa praxe a odbornosti, čo je v regióne s 20–percentnou nezamestnanosťou viac ako slušné.

„Výber bol tvrdý, väčšinou sme si vyberali z radov zamestnancov bývalého Panasonicu. Počul som pri tom aj neuveriteľné príbehy,“ dodal Száraz narážajúc na sociálne problémy, ktoré spôsobuje vysoká nezamestnanosť.

Novú prácu našla aj bývalá zamestnankyňa... Foto: Boris Macko, Pravda
Anna Lucanska Krompachy Novú prácu našla aj bývalá zamestnankyňa Panasonicu Anna Lučanská.

Skupina s ročným obratom zhruba päť miliónov eur pritom nie je na Spiši nováčikom, od roku 2000 má výrobný závod v Spišskej Novej Vsi.

Z príchodu nového investora má radosť aj primátorka Krompách Iveta Rušinová. „Pomôže to aspoň trochu znížiť nezamestnanosť. Navyše ide o serióznu slovenskú fi rmu, ktorá by tu mala pôsobiť dlhšie ako rôzni zahraniční investori,“ povedala Rušinová.

Novú prácu si zatiaľ pochvaľujú aj prví zamestnanci. Potvrdili, že predtým pracovali v bývalom Panasonicu. „Nastúpila som tak ako ostatní už 12. mája, predtým som pracovala v Panasonicu. Od januára som bola na podpore, takže odteraz to bude lepšie pre rodinný rozpočet. Navyše je stále lepšie mať prácu tu, ako dochádzať,“ povedala jedna zo zamestnankýň Krompašanka Andrea Lučanská.

Práca jej prišla vhod, lebo manžel pracoval ako jeden z posledných v Panasonicu práve do mája, no o zamestnanie nakoniec prišiel. „Dúfam, že to nejako zvládneme aj vďaka tomu, že teraz mám prácu ja a manžel si určite bude niečo hľadať,“ dodala.

„Zatiaľ sa len rozbiehame, zaúčame, uvidíme, ako to pôjde ďalej. Desať rokov som pracovala v Panasonicu, teraz som bola štyri mesiace nezamestnaná, takže táto príležitosť prišla vhod. Práca tu nie je, takže si niet z čoho vyberať, ale na druhej strane sa zatiaľ nemáme na čo sťažovať,“ povedala Gabriela Valenčíková, ktorá dochádza zo Spišských Vlách.

Keďže je rozvedená mama dvoch detí a bývajú u rodičov, je o to radšej, že dostala šancu. „Robíme od siedmej do štvrtej popoludní, ale na obed máme hodinovú prestávku. Môžme si tak viac oddýchnuť a najesť sa bez stresu. V Panasonicu sme mali polhodinovú prestávku na obed,“ pochvaľuje si Valenčíková.

Panasonic koncom minulého roka v Krompachoch skončil s výrobou Blu–ray prehrávačov, DVD rekordérov a dosiek plošných spojov pre televízory. O prácu prišlo vyše 600 ľudí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Krompachy