Slovensko kleslo v konkurencieschopnosti na 46. miesto

Slovensko je 46. najkonkurencieschopnejšou ekonomikou spomedzi 61 hodnotených krajín. V medziročnom porovnaní sa postavenie Slovenska zhoršilo o jedno miesto. Vyplýva to z najnovšieho vydania Svetovej ročenky konkurencieschopnosti ekonomík v roku 2015.

28.05.2015 08:07
debata (31)

Ročenku zverejnil švajčiarsky Inštitút pre rozvoj manažmentu (IMD) v spolupráci so slovenskou Nadáciou F.A. Hayeka a 54 ďalšími organizáciami z celého sveta.

Pri porovnaní s najbližšími susedmi je Slovensko v kvalite podnikateľského prostredia za Českou republikou (29. miesto), ktorá je zároveň najúspešnejšou krajinou v rámci regiónu Visegrádskej štvorky (V4). Medziročne si ČR polepšila o štyri miesta. Poľsko sa posunulo o tri miesta, keď skončilo na 33. priečke. Slovensko sa tento rok umiestnilo tesne pred Maďarskom, ktoré je na 48. pozícii. „Treba pripomenúť, že Slovensko patrilo v rokoch 2007 až 2009 medzi vysoko konkurenčné krajiny (30. miesto), čo sa nám vôbec za ostatné roky nepodarilo udržať,“ konštatovala Nadácia F.A. Hayeka.

Podľa najnovšieho vydania ročenky sú najväčšími výzvami v najbližších troch rokoch pre Slovensko vysoká miera zdaňovania práce, nedostatočná reforma v oblasti rozpočtových výdavkov, vysoká miera korupcie a prepojenia medzi rôznymi štátnymi inštitúciami, ale aj absentujúca snaha vlády o zlepšenie konkurencieschop­nosti na prilákanie zahraničných investícií. Medzi ďalšie výzvy je možné opäť zaradiť potrebu znižovania regulačného a administratívneho zaťaženia podnikania na Slovensku alebo slabú podporu inovácií a nízku mieru transparentnosti.

Prvú priečku si aj v roku 2015 udržiavajú Spojené štáty americké, čo odzrkadľuje výkonnosť ich podnikov, silný finančný sektor, podporu inovácií a ich dominanciu v technológiách a infraštruktúre. Na popredných miestach nastali medziročne zmeny. Malé ekonomiky Hongkong (2. pozícia) a Singapur (3. miesto) predbehli Švajčiarsko (4. priečka). Tieto krajiny naďalej podľa ročenky dominujú v prosperite vďaka exportu, úspešnosti v podnikaní a inováciách. V prvej desiatke zostalo viacero krajín z minulého roku ako Kanada (5.), Nórsko (7.), Dánsko (8.), Švédsko (9.) a Nemecko (10. miesto). pridalo sa k nim aj Luxembursko na 6. mieste, ktoré postúpilo z 11. miesta v roku 2014.

Index konkurencieschop­nosti ekonomík, publikovaný už od roku 1989, porovnáva a hodnotí 342 rozličných kritérií, ktoré sú združené v štyroch základných oblastiach – ekonomický rozvoj, efektivita vlády, efektivita podnikov a infraštruktúra.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #konkurencieschopnosť