Čínsky jüan je pripravený vstúpiť do extraligy svetových mien

Čínsky jüan v zásade patrí do menového koša, na základe ktorého určuje Medzinárodný menový fond (MMF) kurz svojej menovej a účtovnej jednotky zvanej Zvláštne práva čerpania (SDR).

30.05.2015 18:55
debata

Zhodli sa na tom v piatok ministri financií skupiny najvyspelejších krajín G7 v Drážďanoch. Podľa nich sa ale bude musieť zahrnutie čínskej meny do „prvej ligy“ svetových mien technicky pripraviť a tento rok sa to už možno nestihne.

Začlenenie jüanu do menového koša MMF by bolo ďalším míľnikom v globálnom vzostupe Číny. Od Spojených štátov, ktoré majú vo fonde hlavné slovo, by to vyžadovalo zmieriť sa so znížením svojho vplyvu na poli medzinárodných financií, uviedla agentúra Reuters.

„Plne sme sa zhodli, že zahrnutie jüanu (do SDR) je v princípe žiaduce a že sa musia preskúmať technické podmienky takéhoto kroku; žiadne politicky odlišné názory na túto vec sa neobjavili,“ povedal nemecký hostiteľ trojdňovej stretnutia Wolfgang Schäuble.

Jüan je už vo svetovom obchode piatou najpoužívanejšou menou. Peking tento rok pokročil so zavedením infraštruktúry, ktorá je potrebná k voľnému obchodovanie s čínskou menou na svetových trhoch.

Japonský minister financií Taró Aso privítal zámer Číny uvoľniť kurz meny. Povedal, že pokrok v liberalizácii čínskych kapitálových trhov by mal jüanu uľahčiť splnenie kritérií MMF pre status svetovej meny.

Jüan by bol prvou menou rozvojovej krajiny, ktorá by sa pripojila ku košu SDR obsahujúcemu americký dolár, euro, jen a britskú libru. Podľa nemeckého ministra je ale „trochu optimistické“ očakávať jeho začlenenie už v tomto roku.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #G7 #jüan