Menšinoví akcionári O2 považujú rozdelenie firmy za nezákonné a neslušné

Časť menšinových akcionárov O2 podala žalobu na neplatnosť valného zhromaždenia, ktoré rozhodlo o rozdelení spoločnosti. Žalobu podala KLB Legal, ktorá menšinových akcionárov zastupuje. Uviedol to server Patria Online.

31.05.2015 09:46
debata (1)

Valné zhromaždenie na konci apríla rozhodlo o odštiepení spoločnosti Cetin, do ktorej z O2 1. júna prejdú pevné i mobilné siete a dátové centrá. Jej hodnota predstavuje dve tretiny majetku O2. Pre rozdelenie hlasovala investičná skupina PPF, ktorá vlastní okolo 85 percent O2.

Podľa partnera KLB Legal Davida Kuboňa bolo rozhodnutie zhromaždenia nezákonné a neslušné. „Vidíme tam dôvody pre neplatnosť v procesnej rovine. Podľa nášho názoru sa valné zhromaždenie nekonalo v súlade so zákonom o obchodných korporáciách a uznesenie valného zhromaždenia o rozdelení tak bolo prijaté nezákonne. Kľúčový problém však vidíme v zneužití väčšiny hlasovacích práv hlavného akcionára na úkor menšinových akcionárov,“ uviedol v rozhovore pre Patria Online.

Minoritný akcionári sa obávajú, že v rámci rozdelenia O2 sa zníži hodnota ich podielov, pretože akcie Cetin, ktoré dostanú k svojim cenným papierom O2, nebudú podľa Kuboňa obchodované na burze. PPF drobní akcionári obviňujú z toho, že svojimi systematickými krokmi znížila hodnotu akcií O2 počas pol roka zhruba o 40 percent.

PPF Petra Kellnera kúpila majoritu 66 percent akcií od španielskej Telefóniky na začiatku minulého roka. Postupne podiel zvyšovala až na súčasných 85 percent.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #O2