Verejné budovy minú na energie ročne 300 miliónov eur

Budovy verejnej správy majú v oblasti energetickej efektívnosti ešte veľké rezervy. Ročne spotrebujú energie za zhruba 300 miliónov eur, uviedla Asociácia poskytovateľov energetických služieb (APES).

31.05.2015 17:24
debata (2)

Pri realizácii projektoch na zvýšenie energetickej efektívnosti by sa mohla ročná úspora na energiách spotrebovaných budovami verejnej správy pohybovať na úrovni 60 miliónov eur. „To sa dá dosiahnuť za predpokladu, že garantované energetické služby budú využívané čo najefektívnejšie. Treba však vytvoriť právne prostredie podporujúce realizáciu energetických projektov a využívať garantované energetické služby,“ uviedol predseda Správnej rady APES Marcel Lauko.

Prevádzkovatelia verejných budov začali už podľa neho v ostatnom období prejavovať záujem o garantované energetické služby. „Ich zvýšený dopyt súvisí tiež s tým, že v minulom roku vstúpila na Slovensku do platnosti nová európska smernica o energetickej efektívnosti. Z nej vyplývajú povinnosti členských štátov EU znižovať spotrebu energie,“ konštatoval Lauko.

Asociácia poskytovateľov energetických služieb je záujmovým združením právnických osôb, ktoré vzniklo vlani v lete na podporu využívania garantovaných energetických služieb na Slovensku. Tieto služby sú celosvetovo známe pod označením Energy Performance Contracting (EPC). Predstavujú desiatky rokov fungujúci model pre zlepšenie energetickej efektívnosti budov a zariadení, pri ktorom sa investície splácajú z garantovaných budúcich úspor energie.

APES založilo 14 spoločností poskytujúce energetické služby a poradenstvo. Od mája tohto roku k nim pribudli dvaja noví hráči, ktorí sú takisto súčasťou nadnárodných energetických holdingov. Jedným z nich je ZSE Energy Solutions, stopercentná dcérska firma Západoslovenskej energetiky, ktorá je súčasťou skupiny E.ON. Druhým hráčom je firma KA Contracting SK, dcérska spoločnosť koncernu RWE Slovensko.

2 debata chyba