Od decembra bude v škatuľkách 20 kusov cigariet

Baleniam cigariet v počte 19 a menej kusov odzvonilo. Vláda schválila zmenu zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov. V novele sa uvádza, že balenia cigaretových škatuliek s počtom 19 kusov bude možné predávať len do 30. novembra tohto roku.

01.06.2015 12:20
debata (9)

Takisto nebude možné po 20. máji 2017 predávať balenia tabaku s hmotnosťou menšou ako 30 gramov. Dá sa tak očakávať, že ceny cigariet a tabaku stúpnu. Vládnu novelu bude ešte musieť schváliť parlament.

Zmenu zákona vláda schválila tesne pred 31. májom, ktorý je Svetovým dňom bez tabaku. V rámci toho vznikla aj európska kampaň na pomoc abstinujúcim fajčiarom. Kampaň Ex-fajčiari sú nezastaviteľní je zacielená na pomoc mladým ľuďom vo veku od 25 do 34 rokov v boji proti fajčeniu. Na Slovensku fajčí približne 21 percent populácie nad 18 rokov.

Z vládnej novely nie je jasné, aký vplyv bude mať toto opatrenie na štátny rozpočet ani to, či si od toho vláda sľubuje pokles výdavkov na zdravotnú starostlivosť do budúcnosti.

V súčasnosti stojí škatuľka prémiových cigariet 3,50 eura. Je v nej 19 kusov cigariet. To znamená, že fajčiar za každú vyfajčenú cigaretu minie zhruba 18 centov. Z toho 9 centov tvorí spotrebná daň z tabakových výrobkov. Daň je nastavená tak vysoko, lebo fajčiari sú náchylnejší na srdcovo-cievne, pľúcne a iné ochorenia vrátane rakoviny.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #cigarety #spotrebná daň