Účet v banke zadarmo bude pre milión Slovákov

Slovenské banky musia ponúknuť účet zadarmo so slušným balíkom služieb viac ako jednému miliónu Slovákov. Za zverenie peňazí banke nebudú musieť od začiatku roka 2016 zaplatiť ani cent takmer všetci dôchodcovia, stotisíc ľudí pracujúcich za minimálnu mzdu, ako aj ľudia odkázaní na sociálne dávky. Vlastne všetci s príjmom do 400 eur mesačne.

02.06.2015 06:00
banky, účet, sporenie, peniaze, prasiatko,... Foto:
Banky lacný balík so širokým spektrom služieb neprivítali s nadšením.
debata (77)

Opatrenie má podporu vládneho Smeru a na rozdiel od minulosti má nádej aj na záujem verejnosti. Aj keď sa hneď začalo hovoriť o regulácii v oblasti, kde by mal pôsobiť voľný trh, účet zadarmo má zelenú v Bruseli aj v niektorých vyspelejších krajinách. „Podľa viacerých odborníkov zo západných krajín je účet zadarmo niečo ako základné ľudské právo,“ hovorí Vladimír Baláž, ekonóm z Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied. Upozorňuje, že bez účtu v banke nemá občan nárok na výplatu či bankový úver a často sa obracia na nebankové subjekty.

Banky majú pre rozhodnutie vlády prísť o 70 miliónov eur a ihneď sa začalo hovoriť o tom, že budú mať drahšie úvery či si budú nárokovať kompenzáciu. Je to pozoruhodné, keďže od začiatku tohto roka sa bankový odvod znížil z 0,4 na 0,2 percenta a hypotéky na Slovensku napriek zlacňovaniu stále patria k najdrahším v eurozóne. Roky sa pritom hovorí o zakázanej dohode bánk. Po poklese bankového odvodu súkromné banky v tomto roku zaplatia na daniach približne o sto miliónov eur menej ako v roku 2014. Banky v časoch tlačenia peňazí nemajú ekonomický dôvod kompenzovať si účet zadarmo zvýšením úrokov pri spotrebných úveroch a hypotékach. „V tomto segmente je dosť tvrdá trhová konkurencia. Banky tak budú skôr zdvíhať iné poplatky, ktoré si ľudia tak ľahko nevšimnú,“ odhadol Baláž.

Banky budú musieť účet za nula eur zaviesť všetkým ľuďom s príjmom maximálne do 400 eur za mesiac. Ak ľudia zarobia viac, budú mať nárok na účet spoplatnený sumou tri eurá za mesiac, bez ohľadu na to, koľko zarábajú. Kritici upozorňujú, že bezplatný účet si v bankách budú môcť otvoriť aj slovenskí milionári. Na druhej strane už teraz pri pravidelných transakciách rádovo v niekoľkých stovkách eur mesačne niektoré banky účet nespoplatňujú, čo však ľudia s nižšími príjmami využívať nemôžu. Účet zadarmo súčasná vláda predstavila v rámci druhého sociálneho balíka na sneme strany Smer minulý víkend.

V minulosti to s bankami nevyšlo

Ľavicová vláda sa už dvakrát neúspešne pokúšala zaviesť lacný účet pre chudobných ľudí. V minulosti pohorela na tom, že stanovenie ceny zvýhodneného účtu nechala na bankách, ktoré ho s výnimkou jedného finančného domu predávali za najvyššie trhové ceny. Už dnes fungujúci účet za jedno euro zas obsahuje pre ľudí málo atraktívnych služieb. V aktuálne pripravovanom bezplatnom účte by sa táto chyba nemala opakovať. „Tento účet bude poskytovať neobmedzené služby ako inkaso, trvalé príkazy, platby platobnou kartou, výbery z bankomatov, online prevody, vklady a výbery,“ priblížil Fico.

Banky sa lacného balíka so širokým spektrom služieb obávajú. „Určite to pre bankový sektor bude znamenať stratu výnosov,“ uviedla Zuzana Murcko, hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie. Finančné domy tiež upozorňujú, že ich náklady za vedenie účtu sú oveľa vyššie, ako je štátom stanovená cena. „Tento krok vnímame ako nesprávny. Podľa európskej smernice má byť cena stanovená v prijateľnej výške, čo uvedený návrh nespĺňa, keďže náklady na vedenie takéhoto druhu účtu sú oveľa vyššie ako tri eurá,“ povedala Zuzana Eliašová, hovorkyňa ČSOB banky.

Pri účte za nula eur je otázkou, či možno zaradiť medzi chudobných ľudí aj napríklad dôchodcov poberajúcich penziu 400 eur za mesiac. „Nemáme problém poskytovať účet ľuďom aj zo sociálne slabších vrstiev za minimálnu cenu, respektíve za nula eur, pretože zámerom európskej smernice je umožniť všetkým ľuďom prístup k základnému bankovému účtu. U nás sa však táto smernica zneužíva na účelovú cenovú reguláciu,“ dodala Eliašová.

Finančné domy už dnes lepšie zarábajúcim ľuďom ponúkajú účty za nula eur. Väčšinou ich ľudia získajú napríklad v prípade uzavretia spotrebného úveru alebo hypotéky. V prípadných mesačných splátkach totiž finančný dom zarobí dosť na to, aby si mohol dovoliť poskytnú účet zadarmo. No napríklad ČSOB banka ponúka ľuďom účet zadarmo v prípade, ak im naň každý mesiac príde minimálne 400 eur, uskutočnia tri pravidelné Sepa platby a minimálne päť transakcií debetnou kartou.

Podobné akcie majú aj iné banky. „Mne pri mojej banke prekáža, že nato, aby som mala účet zadarmo, musím každý mesiac platiť kartou. Tiež mi musí manžel každý mesiac posielať na účet sto eur, ktoré mu síce obratom pošlem naspäť, ale nato, aby som mala účet zadarmo, sa mi to zdá ako zbytočná komplikácia. Určite by ma teda potešilo, keby v tom štát urobil poriadok,“ povedala Mária Petrončíkova z Topoľčian.

Banky dostali pokutu za kartel

Snahu o vytvorenie lacného účtu pre ľudí odštartoval ešte v roku 2010 vtedajší minister financií Ján Počiatek. V snahe o sprehľadnenie bankových služieb prvá vláda Roberta Fica domácim bankám prikázala vytvoriť základný bankový produkt s presne stanovenými službami. Ľudia si tak len na základe ceny mohli jednoducho porovnať cenovú výhodnosť jednotlivých bánk. Po spustení jedine dnes už neexistujúca Dexia ponúkala základný bankový produkt za mesačný poplatok 2,55 eura. Všetky ostatné banky ponúkli štátom nariadený účet za vyššie ceny v porovnaní s ich základnými balíkmi.

Banky vtedy šikovne torpédovali jednoduchú možnosť porovnávania bankových služieb a účet si nakoniec otvorili len štyria ľudia. Finančné domy nezáujem ľudí pripisovali zlému nastaveniu služieb, keďže v základnom účte chýbali napríklad obľúbené výbery z bankomatov, ale úplne zbytočne v ňom boli drahé cezhraničné operácie. Lenže na sabotovanie základného bankového produktu prostredníctvom vysokých cien si nakoniec posvietil Protimonopolný úrad SR. Výsledkom kontroly bolo uloženie pokuty Slovenskej bankovej asociácií vo výške takmer 186-tisíc eur za údajné koordinovanie postupu súkromných bánk pri zavádzaní základného produktu. Slovenská banková asociácia takéto zistenia Protimonopolného úradu tvrdo odmieta a proti udeleniu pokuty sa odvolala.

Už dnes existujúci účet za jedno euro obsahuje riadenie a vedenie bežného účtu. No má relatívne málo platobných transakcií, keďže obsahuje len jednu hotovostnú operáciu, tri bezhotovostné platby, tri výbery z bankomatov a desať platieb kartou. Ľudia pri ňom tiež majú nárok na jeden mesačný výpis z účtu a debetnú platobnú kartu. Zavedením účtu za jedno euro Slovensko reagovalo na upozornenie Európskej komisie, ktorá zistila, že účet v banke je z dôvodu nízkych príjmov nedostupný pre viac ako 200-tisíc Slovákov. Týmto ľuďom v prípade sezónnych prác nemajú zamestnávatelia kam posielať výplatu, účty za chod domácnosti platia problematicky. V realite veľký problém zaplatiť čo i len jedno euro za účet v banke majú ľudia odkázaní len na minimálnu sociálnu dávku vo výške 61,60 eura za mesiac.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #sociálny balík #účet zadarmo