Američania dávajú šancu aj slovenským farmárom. Odkiaľ je však mäso?

McDonald's je symbolom nadnárodnej globálnej kuchyne. Táto celosvetová americká sieť reštaurácií však môže byť aj meradlom úspešnosti poľnohospodárstva a potravinárstva tej-ktorej krajiny. Nároky na dodávané suroviny majú Američania mimoriadne vysoké, najmä v Európe, kde sa stále nájde dosť ich kritikov.

04.06.2015 11:30
debata (28)

Preto si vytýčili vlastné prísne štandardy, ktoré sú súčasťou programu bezchybnosti poľnohospodárskych produktov. Kto ich spĺňa, má otvorenú cestu nielen do McDonald's, ale aj do ostatných európskych potravinárskych a obchodných sietí.

Dvadsať rokov od otvorenia prevádzky McDonald's na Slovensku majú poľnohospodári a potravinári v americkej sieti zastúpenie, ktoré je zrkadlom súčasnej výkonnosti slovenského potravinového hospodárstva. Čerstvé mlieko na výrobu zmrzliny a šejkov podávaných v českých a slovenských reštauráciách McDonald's pochádza výhradne z chovu spoločnosti Farma Majcichov pri Trnave. Majcichovská Farma fresh bola vlastne prvým projektom slovensko-americkej spolupráce, ktorý začal predseda PD Majcichov František Hájik. Dnes v ňom síce pokračujú dánski investori, ale to nič nemení na skutočnosti, že Slovensko je stále schopné produkovať mlieko najvyššej kvality.

Pravda, zmrzlina nie je hlavným jedlom, ktoré ponúka sieť týchto reštaurácií. Tým stále zostáva hamburger, sendvič s hovädzím mäsom. Tu sú kľúčovými dodávateľmi poľnohospodári z Česka, Poľska a Litvy. Na Slovensku je chov hovädzieho dobytka v hlbokej defenzíve. Kedysi (1990) poľnohospodári chovali vyše pol druha milióna zvierat, dnes je to menej ako jedna tretina. Nie že by si Američania nevedeli vybrať už len z menej ako polmiliónového stáda dobytka, ale volia krajiny, ktoré aj z hľadiska rozmiestnenia spracovateľov dokážu zásobovať reštaurácie čo najefektívnejšie. A na Slovensku dnes vlastne niet veľkých bitúnkov.

Množstvo, kvalita a zdravotná bezchybnosť, tieto tri veci ustavične prízvukuje pri výbere dodávateľov pre reštaurácie McDonald's Vít Grec, riaditeľ pre kvalitu v českej a slovenskej sieti „macovských“ reštaurácií. Poliaci vyhrali napríklad súboj o hranolčeky. Najnovšia poľská fabrika na hranolčeky vychrlí ročne neuveriteľných stotisíc ton hranolčekov. Mimochodom, na Slovensku nemáme jediný závod na spracovanie hranolčekov a naša ročná produkcia zemiakov je okolo 250-tisíc ton.

Kľúčovým dodávateľom čerstvých vajíčok pre McDonald's sú českí hydinári a kuracinu im predávajú Maďari z Bábolnej neďaleko Györu. O to väčším husárskym kúskom je, že dodávateľom zeleniny a najnovšie aj ovocia sa stala slovenská spoločnosť Slovatys zo Serede. Nejde o nováčika, pretože s McDonald's spo­lupracuje rovných 20 rokov.

„Dnes sa veľa hovorí o úpadku výroby ovocia a zeleniny na Slovensku. My sme však našli pestovateľov, ktorí dorábajú prvotriedne rajčiny, vrátane cherry rajčiniek a uhoriek,“ vraví generálny riaditeľ Slovatysu Matúš Bobek. Oživenie zeleninárstva a ovocinárstva nie je stratenou príležitosťou. Ešte stále máme podľa Bobeka šancu postaviť sa na nohy. Vlani táto spoločnosť začala vyrábať ovocné šaláty. Certifikát od McDonald's jej otvoril siete do ďalších reštaurácií a obchodných sietí nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

„Pripravujeme dnes veľmi populárne ovocné poháre, čo zvyšuje odbyt ovocia od slovenských ovocinárov, a to nielen z veľkých, ale aj menších fariem,“ hovorí Matúš Bobek. Kľúčové podľa neho je nielen vysádzať nové ovocné sady, ale nachádzať nové odbytiská. „Nám sa teraz aj vďaka dobrej povesti od McDonald's otvára trh aj v Maďarsku a Rakúsku. Je to veľká šanca nielen pre nás, ale aj pre slovenských ovocinárov,“ myslí si Matúš Bobek.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #McDonald's