Eustream: O zastavení plynu nevieme

Rusko uvažuje o zastavení tranzitu plynu cez Ukrajinu v rokoch 2019 až 2020 zatiaľ len v politickej rovine. Slovenskému prepravcovi plynu spoločnosti Eustream nič také ruský Gazprom neoznámil.

04.06.2015 13:00
debata (2)

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok po stretnutí s premiérom Robertom Ficom v Moskve povedal, že politické rozhodnutie o zastavení tranzitu zatiaľ nepadlo. Šéf Gazpromu však už rok 2019 spomenul a podobné úvahy potvrdil aj premiér Fico. „Počnúc 1. januárom 2020 prestane platiť dohoda, ktorá umožňuje Ukrajine prevážať cez svoje územie ruský plyn do západnej Európy,“ povedal Fico v Moskve.

Eustream však má zmluvu na prepravu plynu až do roku 2028, a tak by si mohol od ruskej strany uplatniť poplatky v rozsahoch stámiliónov eur za prepravu, aj keď sa fyzicky nič neprepraví. „Realizácia platieb podľa princípu ship or pay funguje v plynárenstve bez ohľadu na reálne prepravené objemy plynu,“ upozornil v stredu hovorca Eustreamu Vahram Chuguryan. „Žiadne oficiálne informácie o zastavení tranzitu plynu cez Slovensko po roku 2020 Eustream nedostal,“ dodal.

Rusko v stredu oznámilo, že chce tento mesiac začať stavať plynovod po dne Čierneho mora do Turecka, ktorým by obišlo Ukrajinu. Následne ním plyn pošle na Balkán, do Grécka, ale aj Talianska. Slovensko má záujem z Balkánu časť plynu ďalej prepravovať cez projekt Eastring cez Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko až do slovenských potrubí a ďalej na západ, aby Slovensko neprišlo o tranzitné poplatky. Tento variant Rusko podporilo.

„Spoločnosť Eustream pozorne monitoruje a pravidelne vyhodnocuje situáciu na európskom plynárenskom trhu. Vďaka podrobným odborným analýzam sme pripravení na rôzne alternatívy vývoja situácie a prichádzame aj s novými riešeniami, projektmi,“ dodal k situácii Chuguryan.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Eustream #Ukrajina