Slovenskí milionári sa vraj strachujú o chudobných a prírodu

Prieskum medzi vyše stovkou slovenských milionárov ukázal, že dôležité je pre nich odstraňovanie sociálnej nerovnosti a lepšia ochrana životného prostredia.

05.06.2015 07:00
debata (39)

„Slovenskí milionári vidia hrozbu predovšetkým v roztvárajúcich sa sociálnych nožniciach a v neekologickom prístupe k prírode,“ uvádza sa v jednom z výsledkov prieskumu, ktorý zverejnila J&T banka. Českí dolároví milionári sa, naopak, najviac obávajú teroristických útokov a fiškálnej krízy.

Výsledky prieskumu vyplývajú z rozhovorov medzi 108 slovenskými a 193 českými milionármi, ktorých finančný majetok je vyšší ako jeden milión dolárov (900–tisíc eur).

zväčšiť
boháči, anketa, problémy, graf

Ďalším zaujímavým zistením je, že medzi milionármi a „bežnými“ ľuďmi nie sú veľké rozdiely v tom, ako vnímajú úlohu peňazí. Pre bohatých aj chudobnejších Slovákov peniaze predstavujú predovšetkým slobodu. Pre menšiu časť znamenajú aj komfort, príležitosti alebo bezpečie.

Českí aj slovenskí dolároví milionári považujú za nebezpečnú pre Európu migráciu z chudobnejších krajín a islam. Zhodnú sa tiež na tom, že popri Západe by sa ich krajiny mali orientovať smerom na Východ, kde sa môžu nachádzať lepšie ekonomické perspektívy.

zväčšiť
boháči, anketa, únia, graf

Rozchádzajú sa však v názore na euro a regulácie Európskej únie. Česi sú voči euru, reguláciám aj členstvu viac euroskeptickí.

Väčšia časť prieskumu medzi milionármi sa však týkala investičných príležitostí. V tomto smere jednoznačne víťazila investícia do pôdy. To sa prejavuje aj v raste cien poľnohospodár­skej pôdy.

Podľa tohto prieskumu má „typický“ slovenský dolárový milionár vek 50 rokov a vyštudoval vysokú školu. Z 90 percent tvoria slovenských milionárov muži.

zväčšiť
boháči, anketa, voľný čas

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #bohatstvo #bohatí #milionár