Rusko zakázalo dovoz rybacích konzerv z Lotyšska a Estónska

Ruské úrady vo štvrtok prechodne zakázali dovoz konzervovaných rýb z Lotyšska a Estónska. Ruská veterinárna a fytosanitárna služba rozhodnutie zdôvodnila tým, že v rybacích výrobkoch sa našli vysoké hodnoty jedovatej látky benzopyrén.

05.06.2015 07:40
debata (178)

Vzťahy medzi pobaltskými krajinami a Ruskom v súvislosti s ruskou politikou voči Ukrajine sú vo vážnej kríze. Lotyšskí producenti rybacích výrobkov vyvážajú do Ruska približne polovicu svojho úlovku, informovala agentúra Reuters.

Spory medzi Ruskom a pobaltskými štátmi o kvalite rybacích produktov sa tiahnu už niekoľko rokov. Moskva zvýšila laboratórne kontroly rybacích produktov a zakázala dovoz výrobkov určitých firiem. Lotyšský minister poľnohospodárstva Jānis Dūklavs uviedol, že krok Ruska nemusí súvisieť s bezpečnosťou rybích výrobkov.

„Možno nespojím túto vec s predsedníctvom Lotyšska v Rade EÚ, ale pripomeniem vám, že litovskí výrobcovia mlieka mali podobný problém, keď ich krajina predsedala EÚ,“ oznámil minister lotyšským médiám.

Ruské úrady v roku 2013 pozastavili všetky dovozy mliečnych výrobkov z Litvy, oficiálne pre výhrady ku kvalite dovážaného tovaru. Litva v tom čase predsedala Európskej únii a hostila summit EÚ s východnými partnermi, na ktorom sa k nevôli Moskvy mala podpisovať dohoda o pridružení Ukrajiny k EÚ.

K podpisu vtedy nedošlo, pretože Kyjev rozhovory o asociačnej dohode na poslednú chvíľu prerušil. Skutočnosť, že vtedajší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmietol asociačnú dohodu s EÚ podpísať, vyvolala v Kyjeve protesty, ktoré prerástli v pouličné boje a zvrhnutie Janukovyčovho proruského režimu.

178 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Litva #Lotyšsko