Maďarsko a Čína budú spolupracovať na projekte Hodvábnej cesty

Budapešť a Peking budú spolupracovať na projekte takzvanej novej Hodvábnej cesty, ktorého cieľom je podpora obchodu medzi Čínou a Európou.

07.06.2015 00:00
debata (6)

Dohodu o spolupráci v sobotu v maďarskom hlavnom meste podpísali ministri zahraničia Péter Szijjártó a Wang I.

Prepojenie ázijských a európskych trhov, ktoré je zmyslom čínskeho projektu, má zahŕňať najmä ambiciózny rozvoj infraštruktúry vrátane nových železničných koridorov. Szijjártó v sobotu v Budapešti novinárom povedal, že súčasťou týchto plánov je aj projekt novej trate medzi Budapešťou a Belehradom, ktorý má financovať Čína.

Hodvábna cesta má podľa expertov znížiť závislosť Číny na trasách pre námornú nákladnú dopravu, na ktorých majú prevahu európski lodiari, a uľahčiť jej situáciu na námorných trasách, ktoré stráži americké námorníctvo. Okrem toho by mohla slúžiť na podporu nových odbytísk pre čínsky vývoz.

V polovici mája prišiel plán na prepojenie Európy a Ázie propagovať do Bieloruska čínsky prezident Si Ťin-pching. Oznámil tam, že čínske banky poskytnú Bielorusku pôžičky v celkovej hodnote vyše desať miliárd dolárov. Peking považuje Bielorusko za vstupnú bránu do Európy, povedal v Minsku Si.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Čína #Hodvábna cesta