Varufakis sa obrátil na Merkelovú: Dajte nám šancu

Grécky minister financií Janis Varufakis vyzval spolkovú kancelárku Angelu Merkelovú aby sa odhodlala k "príhovoru nádeje" a vyslala signál, že Európa už skoncuje so svojím volaním po prísnych gréckych úsporách.

07.06.2015 18:15
debata (15)

Odvolal sa pritom na situáciu po skončení druhej svetovej vojny, kedy americký minister zahraničia predniesol v Stuttgarte reč, ktorá Nemcom dala nádej na povojnovú prosperitu.

„Teraz, po siedmich desaťročiach, je to Grécko, ktoré potrebuje takú nádej,“ napísal Varufakis vo svojom blogu. Grécku sa míňajú peniaze. Ak od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu nedostane nové pôžičky, riskuje štátny bankrot a možný odchod z eurozóny. Požiadavky veriteľov na ďalšie úsporné opatrenia zatiaľ grécka vláda odmieta.

„Úsporné kroky chcú od ekonomiky, ktorá je na kolenách vinou skorších úspor, ktorými predtým v mierovej dobe žiadna iná krajina neprešla,“ napísal minister. „Žiadna ponuka splátkových úľav, žiadne investičné vzpruhy. A žiadny prejav nádeje pre náš zúboženný národ,“ dodal.

Varufakisa v pondelok očakávajú v Berlíne, kde sa má stretnúť s nemeckým partnerom Wolfgangom Schäubleom. V blogu napísal, že Merkelová by mala vystúpiť v Aténach, Solúne alebo inom gréckom meste a mala by ohlásiť „ústup od praxe minulých piatich rokov, kedy nové pôžičky prehlbovali už beztak neudržateľný dlh a boli navyše podmienené trestom úspor“.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna