Juncker 'spucoval' Tsiprasa, vraj skresľuje návrhy veriteľov

Problém zadlženého Grécka dominoval prvým hodinám summitu skupiny G7, ktorý sa v nedeľu začal na juhu Bavorska. Na dvojdňovom summite na zámku Elmau pri Garmisch-Partenkirchene privítala najvyšších predstaviteľov skupiny G7 nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorej krajina hostí vrcholnú schôdzku hospodárskych veľmocí už šiestykrát.

07.06.2015 20:37
debata (26)
zväčšiť Predstavitelia vyspelých krajín G7 sa 7. júna... Foto: SITA/AP, Carolyn Kaster
G7, Nemecko Predstavitelia vyspelých krajín G7 sa 7. júna 2015 stratal na zámku Schloss Elmau blízko nemeckého Garmisch-Partenkirchenu.

Jean-Claude Juncker hneď v úvode summitu neobvykle ostro vyčítal gréckemu premiérovi Alexisovi Tspirasovi, že vraj skresľuje návrhy veriteľov na odvrátenie bankrotu a váha s predložením schodnej alternatívy. Podľa agentúry Reuters Juncker vyzval Atény, aby rýchlo dali svoje návrhy na stôl a umožnili obnovenie rozhovorov počas summitu EÚ a Latinskej Ameriky, ktorý sa uskutoční v stredu v Bruseli.

O gréckej kríze hovorila pred summitom Markelová s Obamom, na summite potom informovali členov G7 Merkelová, Juncker a francúzsky prezident François Hollande. „Nemôžeme povedať, že problém je vyriešený,“ povedala kancelárka televíziu ZDF. „V cieľovej rovinke stále nie sme.“

Taliansky premiér Matteo Renzi novinárom povedal, že členovia sedmičky sa zhodujú v názore, že je potrebné urobiť všetko pre odvrátenie odchodu Grécka z eurozóny. Je podľa neho ale na gréckej vláde, aby vyslala „pozitívny signál“.

Juncker na tlačovej konferencii naznačil, že má Tsiprasa dosť. „Nemám s Alexisom Tsiprasom osobný problém, naopak. Bol to môj priateľ, je to môj priateľ. Aby ale priateľstvo trvalo, musia platiť aspoň minimálne pravidlá,“ poznamenal šéf bruselskej exekutívy.

Juncker sa pred summitom posťažoval, že grécke návrhy nedostal. „Môj priateľ Alexis Tsipras mi vo štvrtok sľúbil, že mi predloží alternatívny návrh … Tento alternatívny návrh (reforiem) som nikdy nedostal,“ vyhlásil Juncker.

„Dúfam, že grécky alternatívny návrh dostaneme v blízkej budúcnosti. Chcel by som mať dostatok času na preskúmanie podrobností,“ uviedol tiež šéf Európskej komisie.

Príkry bol vo svojom vyjadrení aj prezident únie Donald Tusk: „Ak vyhlási niekto, že vám požičia peniaze, ale musíte ich v budúcnosti vrátiť, nie je to bezohľadný lupič. Nie je pravda, že dlžníci sú vždy morálni a veritelia nemorálni.“

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Bez bolestí hlavy.

V sprievode svojho manžela Joachima Sauera sa Merkelová pozdravila s americkým prezidentom Barackom Obamom a predstaviteľmi Británie, Kanady, Francúzska, Talianska a Japonska. Pri oficiálnej fotografii na pozadí alpských velikánov sa k nim pripojili aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna