OPEC potešil slovenských vodičov

Aktuálna situácia na trhu s ropou dáva predpoklady na to, že sa motoristi nemusia obávať v nasledujúcich mesiacoch drahšieho tankovania.

08.06.2015 08:00
debata (7)

Minulotýždňové rozhodnutie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) len potvrdilo, že sa produkcia ropy znižovať nebude, čo tlačí cenu čierneho zlata nadol. Aktuálne je na úrovni 62 dolárov za barel, čo je vyše polovičný prepad oproti letu minulého roka, keď dosahovala svoje maximá.

zväčšiť
vývoj cien ropy Brent, graf

Najpredávanejší benzín, ako aj motorová nafta pritom na Slovensku mierne zlacneli. Ceny na pumpách by sa mali v najbližšom čase však skôr zastabilizovať. Podľa aktuálnych údajov Štatistického úradu SR klesli ceny 95–oktánového benzínu minulý týždeň oproti predchádzajúcemu týždňu o 0,07 percenta a nafty o 0,08 percenta.

Pohyb cien je za posledný mesiac minimálny. Priemerná cena najpredávanejšieho, 95–oktánového benzínu bola na úrovni 1,357 eura za liter. Za 98–oktánový benzín zaplatili motoristi priemerne 1,536 eura za liter. Priemerná cena motorovej nafty sa v sledovanom týždni pohybovala na úrovni 1,212 eura za liter. Liter LPG stál priemerne 0,624 eura za liter.

Ceny však nedosahujú úroveň z konca minulého a zo začiatku tohto roka, keď sa cena ropy Brent pohybovala na úrovni 45 dolárov za barel. „Na porovnanie, priemerná cena 95–oktánového benzínu v poslednom týždni minulého roka dosiahla hodnotu 1,335 eura za liter, 98–oktánový benzín sa predával po 1,516 eura za liter, cena nafty bola na úrovni 1,229 eura za liter a LPG stál 0,699 eura za liter,“ povedal hovorca Štatistického úradu SR Marián Jánošík. Pred rokom vyšiel liter Naturalu 95 na 1,48 eura a nafty na 1,36 eura.

Súčasná situácia na trhu s ropou nahráva aj slovenskej ekonomike. Vláda počíta s tým, že domáca ekonomika len vďaka nízkym cenám ropy porastie v najbližších dvoch rokoch o 0,3 percenta. Zlacnenie ropy zníži náklady výrobcov, čo nepriamo podporí rast investícií či zamestnanosti.

100 dolárov za barel ropy? Už nereálne

Nízke ceny ropy by mali pretrvávať aj ďalšie mesiace. Cena severomorskej ropy Brent sa aktuálne pohybuje na úrovni približne 62 dolárov za barel (približne 159 litrov, pozn. red.). Ešte vlani v lete však ropa stála 115 dolárov za barel.

„Náš hlavný scenár je založený na cene medzi 50 a 70 dolármi za barel do polovice budúceho roka a na priemernej cene 60 dolárov za tento rok,“ hovorí Christopher Dembik, ekonóm Saxo Bank.

Prebytok ponuky vo svete neposkytuje rope možnosť výraznejšieho vzostupu. Cena ropy na svetových trhoch poklesla v piatok ešte nižšie vďaka zasadnutiu ropného kartelu OPEC. Krajiny potvrdili svoje ťažobné kvóty na úrovni 30 miliónov barelov denne. Denná produkcia v rámci ropného kartelu, ktorý zodpovedá za viac ako tretinu svetovej produkcie komodity, pritom v súčasnosti prekračuje trhový dopyt zhruba o dva milióny barelov.

Saudská Arábia, ktorá je najväčším svetovým vývozcom ropy, vyhlásila, že už nebude znižovať produkciu, aby nestratila trhový podiel, najmä nie na úkor alternatívnych bridlicových ťažiarov zo Spojených štátov.

„Som na 100 percent spokojný s aktuálnym vývojom na ropnom trhu,“ povedal tento týždeň saudskoarabský minister pre ropu Ali al–Naimi pre noviny al–Hayat. „Trhy boli svedkami nárastu dopytu po rope, mierneho rastu svetového hospodárstva a poklesu ponuky ropy nečlenských krajín OPEC,“ dodal Naimi.

Podľa neho sa ceny ropy k úrovni 100 dolárov za barel tak skoro nedostanú. „Hovorím svetu, nezaoberajte sa cenou ropy, pretože tá je určovaná trhom, existuje veľa špekulantov, trh má viacero zložiek a ceny sa menia denne,“ dodal.

Rijádu nízke ceny ropy nateraz vyhovujú

Pre Rijád je aktuálna cena ropy prijateľná, pretože má Saudská Arábia jedny z najnižších nákladov na ťažbu, ktoré predstavujú päť dolárov za barel. Cena, pri ktorej spoločnosti dosahujú nulový zisk, sa napríklad v prípade ťažby z bridlíc v USA pohybuje na úrovni medzi 70 až 75 dolármi. Práve americké ropné firmy tak znižujú počet vrtov v USA, čo mierne tlačí cenu ropy nahor.

Pokles aktivity pri vŕtaní naznačuje nižšie tempo ťažby v budúcnosti. K rastu prispievajú aj lesné požiare v Kanade, ktoré obmedzili ťažbu tamojšej ropy o desať percent.

Saudská Arábia vydrží dva až tri roky predávať ropu aj pri súčasnej nižšej cene, pretože sa môže oprieť o svojich 745 miliárd dolárov rezerv. Štátny rozpočet Saudskej Arábie bol nastavený ako vyrovnaný pri cene ropy 90 až 95 dolárov za barel. Pri nákladoch ťažby na úrovni piatich dolárov bude podľa ekonómov zarábať krajina aj pri cene desať dolárov za barel.

„OPEC bude určite sledovať svoju doterajšiu stratégiu, ktorá je na prvý pohľad úspešná. Opozícia, ktorá existovala v organizácii koncom minulého roka, sa stratila,“ vysvetľuje Dembik.

Zatvorenie viacerých vrtov produkujúcich bridlicovú ropu v USA považuje Arabský polostrov za dôkaz úspechu jeho stratégie. „No tento indikátor neznamená dostatočnú znalosť odvetvia amerického bridlicového priemyslu. V skutočnosti ide o nárast produktivity vrtov v dôsledku technického pokroku a používania ziskovejších horizontálnych vrtov namiesto menej ziskových vertikálnych vrtov,“ dodal Dembik. V tomto kontexte sa preto môže produkcia v USA ešte zvýšiť.

Špekuluje sa tiež o tom, či USA ťažbou tlačia na Rusko, keďže následný pokles cien ropy ničí ruskú ekonomiku. To, čo sa OPEC–u podarilo, je však len zatvorenie menej produktívnych a menej kvalitných vrtov. Z toho dôvodu všetko nasvedčuje tomu, že nerovnováha medzi ponukou a dopytom po rope bude dlhodobým trendom.

„Dvaja noví hráči, Irán a Irak, prevahu ponuky len zdôraznia. Je veľmi pravdepodobné, že k dohode o nukleárnom programe Iránu dôjde skoro. Teherán bude preto schopný zvýšiť svoju produkciu z 2,8 milióna barelov denne na štyri milióny. Bude to však predstavovať len dve tretiny iránskej produkcie ropy z roku 1973,“ poznamenal Dembik.

Napriek tomu sa za hlavné riziko považuje zvýšenie ťažby v Iraku. Podľa OPEC–u by produkcia z tejto krajiny mohla predstavovať až 90 percent zvýšenia očakávaného do roku 2020.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #palivá #OPEC