Slovenská ekonomika sa posilnila o 3,1 %

Hospodársky rast Slovenska sa zvyšuje, rastú platy a nezamestnanosť klesá. Potvrdil to Štatistický úrad SR v údajoch za prvý štvrťrok tohto roka. Ekonomika v úvode roka rástla najrýchlejšie od konca roka 2011. Medziročný rast HDP bol ťahaný tak domácim, ako aj zahraničným dopytom. Kľúčová pre celú ekonomiku bola tvorba hrubého fixného kapitálu. Inými slovami, firmy začali viac investovať.

08.06.2015 07:00
debata (3)

„Tak ako naznačovali maloobchodné tržby, spotreba domácnosti si síce udržala medziročný rast, dynamika rastu sa však spomalila z 2,2 na 1,5 percenta. Maloobchodné tržby pritom naznačujú, že spotrebu zachraňovali najmä silné predaje nových áut. V medziročnom raste pokračovala aj spotreba vlády, ktorej medziročný rast sa však v porovnaní so záverom minulého roka takisto spomalil zo štyroch na 1,6 percenta,“ povedal analytik UniCreditBank Ľubomír Koršňák.

Miera nezamestnanosti na Slovensku sa v prvom štvrťroku tohto roka medziročne znížila o 1,7 percentu­álneho bodu na 12,40 percenta. Počet nezamestnaných tak v januári až marci tohto roka klesol o 43,9 tisíca na 339–tisíc ľudí bez práce. Priemerná nominálna mesačná mzda sa oproti poslednému kvartálu vlaňajška znížila o 79 eur na 839 eur.

„Vďaka miernej deflácii, ktorú tento rok pozorujeme, prevýšil rast reálnych miezd tempo rastu nominálnych miezd o 0,4 percentu­álneho bodu a dosiahol medziročné tempo 2,6 percenta,“ vysvetlila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Oproti vlaňajšiemu dynamickému rastu reálnych miezd na úrovni 4,2 percenta bol rast miezd v prvom kvartáli tohto roku preto pomalší a dosiahol medziročne úroveň 2,2 percenta. Mzdy sa zvyšovali vo väčšine odvetví, v prvom kvartáli však hlavne v priemysle, v niektorých službách a vo vzdelávaní.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HDP