Kyjev očakáva peniaze od MMF aj bez dohody o reštrukturalizácii

Ukrajina dostane ďalšiu časť peňazí z úverového programu Medzinárodného menového fondu (MMF), aj keby sa Kyjevu nepodarilo dohodnúť sa s veriteľmi na reštrukturalizácii dlhu. Povedala to v pondelok ministerka financií Natalija Jarešková.

08.06.2015 11:15
debata (29)

Dohoda o reštruktura­lizácii je síce pre MMF dôležitá, nie je ale „nevyhnutnou podmienkou“ uvoľnenia ďalšej časti peňazí, povedala ministerka podľa agentúry Reuters.

Ukrajina sa pre zlé hospodárenie a konflikty so separatistami na východe krajiny pohybuje na pokraji štátneho bankrotu. Krajina sa snaží dohodnúť s veriteľmi na reštrukturalizácii dlhu, čím chce vláda v Kyjeve ušetriť do roku 2018 viac ako 15 miliárd dolárov. Dohoda by krajine umožnila splniť podmienky spojené so záchranným programom MMF v objeme 40 miliárd dolárov.

Obe strany sa však zatiaľ osobne nestretli. Kyjev trvá na tom, aby veritelia pristúpili na zníženie hodnoty dlhopisov, čo veriteľský výbor odmieta. Ministerstvo financií v piatok uviedlo, že návrhy veriteľov na reštrukturalizáciu dlhu sú neprijateľné. Veritelia dali v piatok najavo sklamanie z toho, že základ na rokovania zatiaľ nebol nájdený.

Jarešková v nedeľu v denníku Zerkalo dala najavo presvedčenie, že MMF by Ukrajinu podporil, keby zaznamenal výrazný posun smerom k cieľom, ktoré stanovil. „V súvislosti s budúcou tranžou vo výške 1,7 miliardy dolárov som presvedčená, že ju dostaneme niekedy v júli,“ uviedla podľa Reuters v článku zverejnenom v pondelok.

Jarešková a ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk chcú tento týždeň o záležitosti rokovať s predstaviteľmi MMF vo Washingtone.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #MMF #Ukrajina