Grécko a Bulharsko sa chystajú podpísať dohodu o plynovode

Grécko a Bulharsko majú v najbližších týždňoch spečatiť dohodu o výstavbe plynovodu, ktorý prepojí obe krajiny.

13.06.2015 09:47
debata (17)

Plynovod má byť súčasťou tzv. Južného koridoru, teda infraštruktúrneho projektu, ktorým bude prúdiť kaspický plyn do Európy. Agentúre Reuters to povedal úradník z gréckeho ministerstva pre energetiku.

Projekt nazvaný IGB by mal stáť okolo 100 miliónov eur. Európska únia už schválila, že poskytne na výstavbu plynovodu 45 miliónov eur.

Plynovod s dĺžkou 180 kilometrov bude mať kapacitu tri miliardy metrov kubických. Postaví ho grécko-bulharský spoločný podnik zriadený v roku 2011, ktorého súčasťou je aj talianska energetická skupina Edison.

„Všetky nevyhnutné procedúry boli dokončené,“ povedal úradník, ktorý si neželal byť menovaný. „Podpísanie dohody sa očakáva v najbližších týždňoch.“

Skoré dokončenie dohody potvrdil aj ďalší z úradníkov, ktorý dodal, že musí byť vyriešených ešte zopár otázok.

Vláda gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa sa usiluje o diverzifikáciu svojej energetickej politiky. Podporila tiež plánované predĺženie plynovodu, ktorý má prepravovať ruský plyn do Európy cez Turecko a Grécko.

Tsipras sa má stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom na ekonomickom fóre, ktoré sa koná 18. až 20. júna v Petrohrade. Očakáva sa, že obaja predstavitelia budú hovoriť o plynovode Turkish Stream.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #plyn #Bulharsko