Komarov: Mochovce mali stavať Rusi

Niekoľkoročné meškanie dostavby Mochoviec a navýšenie rozpočtu Slovensko nemuselo podstúpiť, naznačil pre Pravdu na nedávnom VII. ročníku medzinárodného fóra Atomexpo v Moskve námestník ruského Rosatomu Kirill Komarov. Mochovce dokončujú Slovenské elektrárne ovládané talianskou spoločnosťou Enel. Predraženie a meškanie Mochoviec Enelu vyčíta aj slovenská vláda, ktorá sa aktuálne snaží podnik ovládnuť. Enel argumentuje pri problémoch s Mochovcami vonkajšími okolnosťami ako napríklad výbuch v japonskej Fukušime, ktorý zvýšil nároky na bezpečnosť.

15.06.2015 13:00
Kirill Komarov, Rosatom Foto: ,
Námestník generálneho riaditeľa pre medzinárodný obchod a rozvoj korporácie Rosatomu Kirill Komarov počas rokovania VII. ročníka medzinárodného fóra Atomexpo v Moskve za účasti lídrov svetovej jadrovej energetiky a priemyslu.
debata (122)

Môže niektorá z firiem vo svete postaviť elektráreň podľa ruského projektu?
Zatiaľ nebol jediný príklad podobnej cesty. Jedinou výnimkou je Slovensko, ktoré stavia v Mochovciach jadrovú elektráreň bez ruských odborníkov. A dnes vidíme jasne, že pôvodný rozpočet na výstavbu sa dvojnásobne zvýšil, rovnako ako aj termíny dokončenia. Elektráreň mala už dávno produkovať. Myslím si preto, že to nebol zo strany objednávateľa dobrý nápad. Samozrejme, stále mám na mysli výstavbu podľa ruského projektu.

Jadrová elektráreň Mochovce

Elektráreň uskutočnila exkurziu na dostavbe 3. a 4. bloku 7. októbra 2014.

Fotogaléria
Jadrová elektráreň Mochovce.
Strojovňa s turbogenerátormi.
+15Jadrová elektráreň Mochovce.

Možno vaše slová chápať aj tak, že Taliani začali výstavbu v Mochovciach a Rusi ju napokon dokončia? Ste v kontakte s talianskou spoločnosťou Enel?
Neraz sme jej predstaviteľom ponúkli našu pomoc pri dostavbe elektrárne v Mochovciach. V určitom období nám vraveli, že to zvládnu sami. Teraz, aspoň tak to vidíme, sa situácia zmenila. Stále sme pripravení na dialóg. Ak slovenská strana požiada o pomoc s dostavbou, samozrejme, sme pripravení pomôcť stabilnému, spoľahlivému dlhoročnému slovenskému partnerovi.

Z Bruselu však pravidelne zaznieva žiadosť o diverzifikáciu pri objednávaní výstavby nielen jadrových elektrární. Únia upozorňuje najmä na možné negatívne dosahy jednostrannej orientácie na Rusko.
Nechápeme logiku takéhoto postoja. Všetko totiž závisí od toho, ako sa diverzifikácia realizuje. A o tom sa veľa nevie. Existuje nesprávne tvrdenie, že štátna korporácia Rosatom je monopolistom a že jej firmy získavajú všetky objednávky týkajúce sa elektrární vzniknutých na základe našej projekcie. Nie je to pravda. Napríklad za posledných desať rokov v piatich európskych krajinách, v ktorých fungujú elektrárne postavené podľa ruského projektu, konkrétne vo Fínsku, v Maďarsku, na Slovensku, v Bulharsku a Česku, bolo o. i. desať tendrov na dodávky jadrového paliva. Mohol sa na nich zúčastniť ktokoľvek z dodávateľských firiem. Objednávateľ nerobil v tomto smere žiadne obmedzenia. Všetky tendre sme vyhrali, čo dokazuje, že ponúkame konkurencieschopné projekty obsahujúce kvalitu aj dobrú cenu. Ak aj v budúcnosti budú platiť rovnaké podmienky v súťaži, tak sme pripravení zúčastniť sa na nich. Nikomu sa však nevnucujeme.

Nemyslíte si, že dnes je v otázke podmienok tendrov takpovediac osobitná situácia?
Určite je. Nehovorí sa o spravodlivej konkurencii, ale o tom, že musia byť minimálne dvaja dodávatelia. A to mení situáciu. Existencia dvoch dodávateľov totiž znamená, že prvým je víťaz tendra a druhým je ten, ktorý musí byť druhým. Verte mi, ten druhý vám nikdy nebude dodávať palivo za spravodlivú cenu. Budete s ním musieť spolupracovať na základe podmienok, ktoré si sám určí, pretože on musí byť druhým. A my si uvedomujeme, kto je tým druhým. Netreba ho nahlas menovať. Nie veľmi chápeme ako má takáto cesta viesť k stabilnejšiemu a spoľahlivejšiemu zabezpečeniu potrieb v oblasti využívania jadrovej energie.

V období pokračujúcich protiruských sankcií zo strany Západu má Rosatom ešte stále v pláne zúčastniť sa na výstavbe jadrovej elektrárne vo Veľkej Británii?
Náš záujem trvá. Chceme sa podieľať na realizácii britského jadrového programu. S radosťou sme prijali informáciu o opatreniach britskej vlády v záujme umožniť zahraničným firmám zapojiť sa do procesu a investovať vlastné peniaze. Ak sa dnes už existujúce pravidlá budú vzťahovať aj na nás, sme pripravení získať v Británii licenciu na realizáciu našich projektov, ako aj ich financovať.

Slovensko vždy pomáhalo vychovávať zahraničných odborníkov, ktorí následne pracovali a pracujú na „ruských“ jadrových elektrárňach? Ako je to v súčasnosti?
Výchova nových a hlavne mladých kádrov patrí medzi naše hlavné priority. Máme záujem o to, aby sa nielen Slováci, ale študenti z celého sveta zaúčali do tajov riadenia elektrární projektovaných ruskými firmami. Čím bude viac takýchto elektrární, tým bude väčšia dôvera v spoľahlivosť jadrovej energetiky vrátane ruskej. V tomto smere napríklad Maďarsko veľmi aktívne školí zahraničné kádre. Ak by o to malo záujem aj Slovensko, tak to len privítame a budeme mu v tom pomáhať, ako budeme môcť. Hlavne preto, lebo Slovensko za štyridsať rokov existencie jadrovej energetiky v krajine získalo unikátne skúsenosti v oblasti využívania atómových elektrární. O záujme študovať jadrovú fyziku hovorí aj príklad z Turecka: na niekoľko stoviek miest v ruských vysokých školách sa prihlásilo okolo 4¤000 uchádzačov.

Ako by ste zhodnotili skutočnosť, že kyjevská vláda už nechce pri jadrovej energetike spolupracovať s Ruskom?
Neprislúcha mi hodnotiť kroky najvyššieho ukrajinského vedenia. Pravda však je, že nikdy sme sa nebránili zúčastniť sa na projekte dostavby Chmeľnickej atómovej elektrárne. Ak o to požiada ukrajinská strana, ako to predpokladá medzištátna dohoda medzi našimi krajinami, veľmi radi prijmeme pozvanie. Otvorená je najmä otázka financovania, ale nielen to. Je to aj dnes aktuálna otázka. A platí to pre každého, kto sa bude podieľať na dobudovaní tretieho a štvrtého energobloku.

Ako je to s ruskými dodávkami jadrového paliva na Ukrajinu?
Bez ohľadu na vnútropolitickú situáciu u našich susedov dodávky ruského jadrového paliva pre všetky ukrajinské elektrárne pokračujú presne podľa dohody. Existuje dokonca projekt, podľa ktorého by sme vybudovali na Ukrajine podnik, v ktorom by si potrebné palivo vyrábali samotní Ukrajinci. Žiaľ, realizácia projektu je zatiaľ na mŕtvom bode z dôvodu nedostatku financií Kyjeva. Napriek tomu z našej strany pokračujeme vo výrobe zariadenia pre spomínaný objekt.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Mochovce