Na vzostupe je aj platenie cez mobil

Kým spočiatku Slováci novému platobnému nástroju príliš nedôverovali, mobilné bankovníctvo si nachádza čoraz viac fanúšikov.

17.06.2015 08:00
debata

Banky týmto druhom služieb podporujú bezhotovostný styk, ktorý im prináša aj zisky. Okrem pasívnych užívateľov pribúdajú aktívni klienti, ktorí smartfónom vybavia napríklad aj splátku hypotéky.

„Najčastejšie používané funkcie v mobilbankingu sú kontrola zostatku a sledovanie pohybov na účte, ale rastie aj počet platieb,“ potvrdil na stretnutí s novinármi Ondrej Macko z portálu TouchIT. Podľa údajov VÚB banky stúpol medziročne počet mobilných transakcií o rekordných 90 percent.

Rovnako sa zdvojnásobil počet zákazníkov, ktorí využívajú tento druh bankovníctva. Produkt, ktorý sa stáva bežným doplnkom tradičného konta na internete, ponúkajú takmer všetky finančné domy. Tie medzi sebou súperia nielen o klienta, ale aj to, ktorý z nich príde s modernejšími službami.

Macko tvrdí, že najpokrokovejší mobilbanking má hlavne Tatra banka a ČSOB. Práve ČSOB nedávno predstavila čítačku IBAN kódu, ktorá dokáže dlhý číselný údaj naskenovať. Rýchlo a bezchybne zaplatiť poštovú poukážku či faktúru sa doteraz dalo predovšetkým naskenovaním čiarového kódu vo väčšine mobilných aplikácií.

V oblasti informačných technológií podľa Macka sa výrazne posilnila VÚB banka. Bezpečnostným prvkom v tvare štvormiestneho PIN kódu sa dokážu klienti do svojho mobilného konta nielen prihlásiť, ale aj uhradiť platbu.

Jednoduché heslo so štyrmi znakmi si môžu rovnako nastaviť zákazníci najväčšej slovenskej banky Slovenskej sporiteľne. Jediným ochranným znakom však súčasne nemôžu zadať transakciu. Ostatné banky využívajú pre on–line aktivity štandardné bezpečnostné kľúče v podobe časovo obmedzenej SMS autorizácie alebo kalkulačky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #banky