Ruský Gazprom vybuduje so Shellom globálnu alianciu

Ruský plynárenský podnik Gazprom chce vybudovať globálnu strategickú alianciu s britsko-holandským ropným koncernom Royal Dutch Shell.

20.06.2015 10:19
debata (55)

Obe spoločnosti si v rámci spolupráce vymenia časť majetku a Gazprom bude môcť prenikať na nové trhy. Agentúre Reuters to v piatok povedal šéf Gazpromu Alexej Miller.

Shell je jednou z troch európskych spoločností, s ktorými Gazprom uzavrel vo štvrtok predbežnú dohodu na zdvojnásobenie kapacity plynovodu Nord Stream z Ruska cez Baltické more do Nemecka. Okrem Shellu sú ďalšími partnermi nemecký E.ON a rakúska OMV. Wintershall, ktorý je dcérskou firmou nemeckého koncernu BASF a podieľnikom konzorcia pre pôvodný Nord Stream, v piatok oznámil, že takisto rokuje o svojej účasti v projekte rozšírenia.

Gazprom a Shell tiež začnú pracovať na rozšírení spoločne vlastneného závodu na spracovanie skvapalneného zemného plynu na ostrove Sachalin, povedal Miller.

„Dokumenty takého významu sa podpisujú len raz za päť rokov, možno aj raz za desať rokov,“ povedal Miller. Na otázku, ako Gazprom presvedčil Shell na prehĺbenie spolupráce, Miller uviedol, že podnikanie víťazí nad politikou.

Aliancia so Shellom je pre Gazprom významným počinom v čase, keď mnoho západných energetických spoločností obmedzuje spoluprácu s Ruskom v dôsledku západných protiruských sankcií. Ruský podnik chce teraz bojovať najmä o podiel na európskom trhu s plynom, kde sa kvôli prepadu ťažby v krajinách Európy otvoria ďalšie možnosti dovozu.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete. Spoločnosť je kľúčovým dodávateľom pre množstvo európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Gazprom #Shell