Ľudia zneužívajú právo vrátiť tovar, sťažujú sa e-shopy

Rastie počet zákazníkov, ktorí zneužívajú zákonné právo na bezdôvodné vrátenie tovaru do 14 dní, sťažujú sa české e-shopy.

22.06.2015 19:24
debata (13)

V lete ide až o sedem percent nákupov, pri ktorých spotrebitelia využijú príležitosť si takto „požičať“ potrebné vybavenie na dovolenku. Ide predovšetkým o elektroniku, ako sú drahšie fotoaparáty či navigácia, alebo športové vybavenie. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Shoptet medzi českými internetovými obchodmi.

„V období letných a zimných dovoleniek dochádza k razantnému nárastu týchto nákupov. Aj keď sa jedná o pomerne nízke percento, pohybuje sa okolo päť až sedem percent všetkých nákupov, tak pre menšie e-shopy to predstavuje pomerne citlivú stratu,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Shoptet Miroslav Uďan.

Podľa občianskeho zákonníka je možné odstúpiť od zmluvy do 14 dní od prevzatia tovaru. Kupujúci musí vrátiť v stanovenej dobe zakúpené produkty a predávajúci potom do 14 dní musí zaslať späť peniaze. Cenu môže obchodník znížiť o čiastku, ktorý tovar stratil bežným používaním.

„To je asi tak jediný spôsob, ako sa môžu prevádzkovatelia internetových obchodov čiastočne brániť. Na diaľku naozaj nemožno odhadnúť, či si zákazník veci kupuje s týmto zámerom. Zatiaľ neexistuje žiadna čierna listina,“ dodal Uďan.

Najčastejším tovarom, ktorý si podľa prieskumu zákazníci kupujú s úmyslom ich do 14 dní vrátiť, je elektronika a športové vybavenie. Ide prevažne o drahšie fotoaparáty, outdoorové navigácie či inteligentné telefóny. Medzi športovým vybavením prevládajú bicykle a príslušenstvo.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #e-shop