Bohatí Gréci zvažujú, čo ďalej. A majú strach

V hoteli Semiramis na bohatých zelenajúcich sa predmestiach na severe Atén sa pri nedávnom večernom stretnutí pohojdávali maliny v pohároch so šampanským a muži v ľanových košeliach pri bazéne fajčili cigary. Aténska elita sa snažila predstierať, že ich krajina nie je na pokraji hospodárskeho kolapsu, napísal denník Financial Times.

23.06.2015 08:25
eurozóna, Grécko, protest Foto: ,
Podporovatelia Európskej únie na demonštrácii v gréckom meste Thessaloniki 22. júna 2015.
debata (18)

Niekoľko hodín predtým odtieklo z gréckych bánk 1,6 miliardy eur a Atény boli nútené požiadať Európsku centrálnu banku (ECB) o ďalšie núdzové financovanie, zatiaľ čo rokovania medzi medzinárodnými veriteľmi a populistickou gréckou vládou v tom čase zostávali na mŕtvom bode.

Pri bazéne na narodeninovej oslave debatovali bohatí podnikatelia, politici, akademici a spoločenská smotánka tlmeným hlasom o tom, kedy by banky mohli zatvoriť alebo obmedziť výbery hotovosti. Zaznievali nahnevané slovné výpady proti vláde, ktorú vinili zo zhoršenia súčasnej krízy, aj neistá, zúfalá nádej, že špičky eurozóny by im ešte stále mohli prísť na pomoc.

„Vláda je nekompetentná a ruinuje krajinu, pretože sú to komunisti a nechápu realitu,“ cituje denník Financial Times bankárku Máriu. „Dohoda ale musí prísť. EÚ nás musí zachrániť,“ hovorí a v prstoch má zlatý náhrdelník. „Je to tak?“

Hlboké rozpory medzi ľavicou a pravicou štiepia grécku spoločnosť minimálne od gréckej občianskej vojny. Súčasná kritická finančná situácia tejto krajiny otvára staré zranenia, ktorá sa hojili po celé generácie.

Pre bohatých je život bez eura skoro nepredstaviteľný. Vďaka jednotnej európskej mene je pre nich jednoduchšie posielať deti na štúdiá do zahraničia a nakupovať po Európe nehnuteľnosti a luxusný tovar. Euro navyše odlíšilo Grécko od zúbožených balkánskych susedov a potvrdilo jeho miesto uprostred prosperujúcej Európy.

Ako ale kríza pokračuje, iní Gréci – predovšetkým priaznivci ľavicového premiéra Alexisa Tsiprasa – čoraz viac stotožňujú členstvo v menovej únii so zdrvujúcimi škrtmi verejných výdavkov a sociálnou nerovnosťou. Veľká časť gréckych elít si doteraz myslela, že Tsiprasov vzdor voči veriteľom je vypočítaná finta, ako z lídrov EÚ, obávajúcich sa následkov odchodu Grécka z eurozóny, získať ďalšiu pomoc.

Na severnej strane Atén ale začalo niektorým ľuďom dochádzať, že mnoho stúpencov Syrizy si myslí, že nemajú čo stratiť, a že sú teda ochotní urobiť krok do neznáma a radšej riskovať platobnú neschopnosť, než znášať hanbu porážky a ďalšie škrty vo verejných výdavkoch.

„Robotnícka trieda bez peňazí, ktoré by mohla minúť, a s prázdnymi bankovými účtami… nemá čo stratiť,“ uviedol Patroklos Kudunis, zakladateľ poradenskej spoločnosti Adequate zaoberajúcej sa politickými rizikami.

„Takže podporujú vládu a polovica z nich je pre Grexit (odchod Grécka z eurozóny), čo jasne ukazujú prieskumy. Tí, ktorí majú čo stratiť, prípadne môžu stratiť naozaj veľa, začínajú byť dosť naštvaní,“ povedal. „Cítia, že sú v mimoriadnom nebezpečenstve a sú už ochotní opustiť pohodlie svojho gauča a protestovať v uliciach.“

Strach z toho, čo môže tento týždeň prísť, vrátane varovania pred obmedzením pohybu kapitálu v gréckych bankách, pokiaľ nebude ani v pondelok dosiahnutá dohoda, prinútil veľa bohatých Grékov presunúť veľkú časť majetku a firemných účtov do zahraničia, prípadne hromadiť hotovosť doma.

Podľa údajov z konca apríla odtieklo od konca novembra z Grécka do iných krajín eurozóny približne 70 miliárd eur. Súkromné ​​vklady v gréckych bankách navyše od novembra do mája klesli o viac ako 30 miliárd eur. Ľudia, ktorí mali nejaké úspory, sa rozhodli neveriť v likviditu bankových účtov a namiesto toho pchajú peniaze pod vankúš.

„Svoj plán má každý,“ hovorí Dimitris Paraskevas, ktorý riadi rodinnú právnickú firmu v Aténach. „Ľudia si vybrali peniaze z bánk a niečo s nimi urobili… Mám priateľa, ktorý je úspešný, ten si kúpil akcie. Iní ľudia kupujú potraviny.“

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna