Rusi: Plyn cez Ukrajinu ani za nič

Situácia okolo tranzitu plynu cez Ukrajinu po roku 2020 smerom do Európy sa opäť zdramatizovala. Po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin po stretnutí s predsedom vlády Slovenskej republiky Robertom Ficom priznal, že na takýto krok je potrebný súhlas parlamentu, zástupcovia ruského Gazpromu situáciu opäť vyhrotili, keď povedali tranzitu fungujúcemu aj v čase studenej vojny jasné nie.

24.06.2015 12:00
debata (155)

Viceprezident Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič reálny dôvod na zrušenie tranzitu nevidí a chce ešte rokovať. Rusi však podnikajú ďalšie kroky na realizáciu alternatívneho plynovodu popod Čierne more Turecký prúd, ale aj na realizáciu dvoch nových potrubných trás plynovodu Nord Stream cez Baltské more do Nemecka. Spotreba plynu v Európe klesá a už ani súčasná kapacita plynovodov nie je využitá naplno.

„Plyn cez Ukrajinu nepotečie, ani keby sa Slnko vymenilo s Mesiacom,“ takto nedávno uzavrel tlačovú konferenciu venovanú tranzitu plynu a spoľahlivosti dodávok komodity do Európy Alexander Medvedev, podpredseda riadiaceho výboru ruského energetického gigantu Gazprom. Podľa neho pre túto trasu existujú ekonomické, politické, ako aj investičné riziká. Na základe analýzy Gazpromu pritom vyplýva, že Ukrajina musí navyše v najbližších troch rokoch investovať 12 miliárd dolárov tak, aby jej tranzitný systém riadne a neprerušovane fungoval. Viaceré európske krajiny pritom majú s Gazpromom dlhodobé kontrakty, ktoré sú viazané na presné miesto aj po roku 2020. Medzi nimi napríklad Bulharsko, ale aj Slovensko. Slovenský Eustream má kontrakt až do roku 2028.

Zástupcovia Gazpromu však tvrdia, že garantujú zmluvy typu preprav alebo zaplať, čo znamená, že krajiny za prepravu dostanú zaplatené, aj keby plyn neprepravili. Tranzit cez Ukrajinu podľa Gazpromu má nahradiť plynovod Turecký prúd.

Stále však neexistuje medzištátna dohoda na vybudovanie tohto plynovodu. Ruská strana odhaduje, že by mala byť podpísaná koncom júna, keď by mala byť známa aj celková cena výstavby. Na tento plynovod je už však podpísané memorandum o vytvorení spoločného podniku na výstavbu gréckej časti plynovodu medzi Gréckom a Ruskom. Grécku má pri financovaní projektu pomáhať ruská štátna rozvojová banka VEB. Prvú trasu Tureckého prúdu vyčíslil Alexander Medvedev na 3,3 miliardy eur.

Kým Rusko sa snaží presmerovať plynovod do Európy z Ruska cez Turecko pod hladinou Čierneho mora, ale aj rozšírením severných trás, ruská spoločnosť Gazprom informovala, že sa dohodla s britskou firmou Shell a nemeckou E.ON a rakúskou OMV, ktoré od nej dlhodobo kupujú plyn, na výstavbe dvoch nových potrubných trás plynovodu Nord Stream cez Baltské more do Nemecka.

Európska únia diverzifikuje zdroje smerom k Azerbajdžanu. Kapacita plynovodov z Ruska už pritom teraz nie je využitá naplno. Odkedy sa postavil Nord Stream, aj tranzit cez Ukrajinu sa využíva iba na polovicu. Viceprezident Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič výstavbu Južného Koridoru odôvodňuje nutnosťou diverzifikovať zdroje plynu.

„V Európe máme stále energetické ostrovy. Navštívil som pobaltské krajiny, ktoré sú vo veľkej miere závislé od ruského plynu. Záťažové testy nám potvrdili, že Bulharsko, ako aj iné krajiny juhovýchodnej Európy, nemá dostatočne poprepájané plynovody. Musíme to zlepšiť a umožniť týmto krajinám získať plyn aj v prípade technických či geopolitických problémov alebo aj napríklad v prípadoch neprimerane vysokých cien,“ hovorí Šefčovič.

Táto diverzifikácia však v prípade Južného Koridoru bude stáť 45 mld. dolárov.

Zástupcovia Gazpromu tvrdia, že sa konkurencie neobávajú. Ani garancia zaplatenia kontraktov typu preprav alebo zaplať však nebude lacnou záležitosťou. V prípade slovenského Eustreamu sa zisky z prepravy počítajú v stámiliónoch. Ani počas súčasného teplého počasia nie je kapacita toku zanedbateľná. Momentálne v bode Veľké Kapušany Eustream denne prepraví približne 110-tisíc kubických metrov plynu, čo je asi objem plynu zodpovedajúci približne štvornásobnej spotrebe plynu na Slovensku v zimných mesiacoch.

Viceprezident Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič pritom stále reálny dôvod na zastavenie plynovodu cez Ukrajinu nevidí.

„S Ruskou federáciou je potrebné diskutovať o nastavení našich vzťahov v oblasti energetiky. Samozrejme, plodnej diskusii by výrazne pomohla stabilizácia situácie na východnej Ukrajine, presadzovanie mierového riešenia tohto konfliktu a plnenie Minských dohôd,“ skonštatoval v rozhovore pre denník Pravda Maroš Šefčovič.

„Som presvedčený, že sme spoločne ochotní hľadať odpovede na otázky, ktoré Ruská federácia ohľadom tohto tranzitu má. Únia poskytuje Ukrajine významnú finančnú a ekonomickú pomoc. Súčasťou týchto rozsiahlych reforiem, ktoré sa realizujú v ukrajinskej energetike, by malo byť aj znovunastavenie vzťahov medzi Ruskou federáciou a Ukrajinou, čomu chce Európska únia pomôcť,“ dodal Šefčovič.

Špekuluje sa, či Rusko nepoužíva plyn ako zbraň v súvislosti s politikou voči Ukrajine. Analytici vyjadrenia Gazpromu ohľadom zrušenia tranzitu cez Ukrajinu vnímajú vážne. „Otáznym môže byť, či po takej veľkej investícii, akou je výstavba plynovodu pod morom, ruský plyn bude ešte konkurencieschopný. Náklady sa nejakým spôsobom budú musieť odzrkadliť v cene,“ hovorí šéf Spoločnosti pre zahraničnú politiku Alexander Duleba.

„Rusko takisto nemôže mať istotu, že ak postaví rúru do Turecka, tak ten plyn niekto odoberie,“ dodáva Duleba. Situáciu s prepravou plynu do Európy by mal riešiť projekt Eastring, ktorý by sa vedel napojiť na Turecký prúd, ale aj Južný Koridor.

„Uskutočnilo sa rokovanie s krajinami, ktoré by sa mali na výstavbe Eastringu podieľať. Podpísalo sa memorandum o porozumení, ktoré bolo pozitívne a veľmi kľúčové. Projekt by sa mal posudzovať aj na júlovom rokovaní skupiny CESEC v chorvátskom Dubrovníku,“ odpovedá Maroš Šefčovič na otázku, ako to pri projekte Eastring vyzerá s podporou Európskej komisie.

Príjmy z predaja plynu patria k najväčším zdrojom príjmov ruského štátneho rozpočtu. Z Ruska na Slovensko priteká aj ropa, ale pri ropovode problém neevidujú. Stopercentným odberateľom je Slovnaft. "Aktuálne dodávky ropy plynú bez problémov, podľa dohodnutého grafikonu a v stanovených objemoch,“ konštatoval hovorca Slovnaftu Anton Molnár.

155 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina