Grécko zatvorilo banky aj burzu

V Grécku zostanú zatvorené banky aj aténska burza. Uzatvorenie bánk oznámil grécky premiér Alexis Tsipras v nedeľu, ale príslušný dekrét vydala vláda až v pondelok nadránom. Vláda zároveň zavedie obmedzenie pre pohyb kapitálu. Uzatvorenie burzy potvrdili agentúre Reuters zdroje z bankových kruhov.

28.06.2015 11:00 , aktualizované: 29.06.2015 07:38
Grécko, banky Foto: ,
Muž kráča okolo zatvorenej banky v gréckych Aténach v nedeľu 28. júna 2015. V pondelok sa banky neotvorili a zostanú zavreté šesť dní.
debata (189)

Banky zostanú zatvorené až do 6. júla, denný limit na výber z bankomatov bude 60 eur. Bankomaty by mali začať fungovať od pondelka večer, uviedla agentúra Reuters a odvolala sa na nemenovaných predstaviteľov vlády. Limit na výber sa nemá týkať penzií, ktoré by sa mali dať vybrať v plnej výške.

Grécka vláda donedávna popierala, že sa chystá na podobné kroky. Tsipras obvinil európskych partnerov a Európsku centrálnu banku, že si tento krok od Grécku vynútili. Uistil však občanov, že ich vklady sú v bezpečí.

„(Odmietnutie) požiadavky gréckej vlády o krátke predĺženie programu bolo bezprecedentným aktom v rámci európskych štandardov, spochybňuje to právo na zvrchované rozhodnutie ľudu,“ vyhlásil Tsipras v televíznom prejave.

„Toto rozhodnutie prinútilo ECB obmedziť dostupnú likviditu pre grécke banky a grécku centrálnu banku, aby navrhla bankové prázdniny a obmedzenia pre výbery z bánk,“ dodal. Nespresnil však, ako dlho zostanú banky uzatvorené, či aká budú obmedzenia pre pohyb kapitálu.

Tsipras tiež uviedol, že znovu požiadal európskych partnerov o predĺženie záchranného programu. Zatiaľ však od nich odpoveď nedostal.

Zavedenie kontroly kapitálu znamená, že vláda môže bankám nariadiť limity pre denné výbery peňazí a prevody peňazí do zahraničia. Môže tiež zaviesť ďalšie opatrenia, ako obmedzenie transakcií v cudzích menách.

Samaras Tsiprasovi: Zrušte referendum

Opozičný predák a bývalý premiér Antonis Samaras vyzval v nedeľu Tsiprasa, aby zrušil plánované referendum a pokúsil sa vytvoriť vládnu národnej jednoty.

„Naša krajina potrebuje zostať v srdci Európy a v eurozóne. Tsipras musí pokračovať v rokovaniach,“ uviedol Samaras. „Ak to nedokáže urobiť sám, mal by sa pokúsiť o veľký národný konsenzus,“ dodal s odvolaním sa na vládu národnej jednoty.

Blízko budovy parlamentu v Aténach sa medzitým zišlo niekoľko stoviek demonštrantov proti úsporným opatreniam a skandovali heslá proti EÚ a MMF. Protesty začali demonštráciou pred aténskym úradom Európskej komisie, na zemi ležali letáky s nápismi ako „drachma je lepšia ako podrobenie“ a „nedlžíme, nebudeme predávať, nebudeme platiť“.

Grécku hrozí finančný chaos

O možnom zavretí bánk hovorili médiá už počas víkendu. Grécku podľa denníka Die Welt bezprostredne hrozí finančný chaos. Od ohlásenia referenda v noci z piatka na sobotu sa pred bankomatmi v Grécku tvorili rady ľudí, ktorí si chceli vybrať úspory, pretože sa obávali krachu bánk, návratu k drachme alebo zavedeniu kapitálových kontrol, teda obmedzenie výberov a transakcií. Podobne aj britská BBC tvrdila, že grécke banky budú musieť v pondelok vyhlásiť bankové prázdniny.

Európska centrálna banka síce zatiaľ ponechala gréckym bankám možnosť financovať sa prostredníctvom núdzového financovania ELA, ale nezvýšila finančný limit. Znamená to, že pri zvýšenom výbere vkladov grécke banky zostanú pod tlakom. Navyše je otázne, či bude možné toto núdzové financovanie, keď sa 30. júna skončí program pomoci, prípadne keď Gréci nezaplatia splátky dlhu MMF, čo by znamenalo pád do platobnej neschopnosti.

„Sme milimetre od celkového zrútenia gréckeho finančného systému,“ varoval Herman Van Rompuy, exprezident Európskej rady. „To, čo sa v Grécku práve treaz odohráva, je vlastne samovražda,“ povedal podľa denníka The Guardian.

Grécky postoj bol otázny

Grécka vláda bude v nedeľu v noci zvažovať, či od pondelku zavedie kontrolu kapitálu a zavrie banky, povedal v nedeľňajšom rozhovore s BBC minister financií Janis Varufakis. Grécke ministerstvo financií na jeho slová okamžite reagovalo a poprelo, že by minister povedal, že vláda dáva prednosť zavedeniu kontroly kapitálu. Takýto krok by bol podľa ministerstva v rozpore s konceptom menovej únie.

Varufakis na otázku, či je nevyhnutné zavedenie kontroly kapitálu v krajine, teda limitov pre výbery hotovosti z bánk, a či sa banky v pondelok zatvoria, odpovedal: „To je záležitosť, na ktorej musíme pracovať cez noc s príslušnými úradmi tu v Grécku a vo Frankfurte.“

Varufakis tiež uviedol, že podľa názoru Grécka menová únia, ktorá nemôže zaručiť funkčné banky, a to najmä pod zámienkou, že Gréci majú drzosť požadovať, že chcú rozhodnúť o svojej budúcnosti, predstavuje významné popretie princípu menovej únie.

Ministri financií eurozóny odporučili Aténam v pondelok nechať banky zatvorené.

Ľudia pokračovali vo vyberní vkladov

Niektoré bankovky sa v častiach Grécka míňali už počas soboty. Do sobotňajšieho popoludnia si Gréci vybrali 600 až 700 miliónov eur, pričom normálne to počas celého víkendu býva približne 30 miliónov. Celodenný výber sa zrejme priblížil k jednej miliarde eur.

Pre veľký záujem o výbery v bankomatoch rýchlo ubúdali zásoby peňazí. V sobotu popoludní podľa denníka Kathimerini bola polovica bankomatov mimo prevádzky pre nedostatok hotovosti. Banky majú v krajine približne 5000 bankomatov, poznamenal denník.

Partneri Grécka mali počas víkendu obavu o stabilitu eurozóny. „Je nám úplne jasné, že musíme urobiť všetko pre odvrátenie akéhokoľvek mysliteľného nebezpečenstva nákazy,“ vyhlásil Schäuble. Situácia by sa mohla vymknúť kontrole už v pondelok. „Musíme počítať s tým, že po tomto rozhodnutí Grécko v najbližších dňoch očakávajú akútne ťažkosti. To je zložité, pretože nevieme, ako dodrží svoje záväzky, a hlavne máme správy, že vyhlásenie (gréckeho premiéra Alexisa) Tsiprasa v televízii (o vypísaní referenda) viedlo k mimoriadne veľkým výberom z bankových účtov,“ povedal Schäuble.

ECB zatiaľ Grékov podržala

Vo Frankfurte nad Mohanom v nedeľu o situácii hovorila rada guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB), v ktorej rukách je podľa komentárov teraz osud Grécka. Podstatné bolo, či ECB „odstrihne“ grécke banky od núdzového financovania (ELA). ECB však vzhľadom na situáciu v Grécku ponechala financovanie na rovnakej výške, upozornila však, že toto rozhodnutie môže prehodnotiť (viac informácií v článku Grécke banky budú naďalej dostávať núdzové úvery od ECB). ECB síce neobmedzila prístup gréckych bánk k hotovosti, ale ani ho nerozšírila. Banky tak zostali pod tlakom.

Rakúsky minister financií Hans Jorg Schelling v rozhovore pre denník Die Presse uviedol, že z eurozóny sa nedá vystúpiť. Grécko by najskôr muselo ostatné krajiny požiadať o vystúpenie z EÚ a tie by s tým museli súhlasiť. Až potom by Grécko mohlo odísť z eurozóny.

189 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna