Číňanom predávali mrazené mäso z čias Mao Ce–tunga

Čínou otriasa jeden z najväčších potravinových škandálov v histórii. Úrad potravinového dozoru a polícia rozbili 14 gangov, ktoré predávali aj 40 rokov zmrazené mäso.

28.06.2015 12:00
debata (39)

Rozsah zhabaného zmrazeného mäsa, ktorému dávno vypršala lehota spotreby, je obrovský. Úrady zhabali 100–tisíc ton mäsa v hodnote 500 miliónov dolárov. Potravinová aféra nie je čisto vnútornou čínskou záležitosťou, ale namočení sú do nej najväčší svetoví producenti mäsa.

Americká spravodajská televízna stanica CNN informovala, že mäso do Číny sa dovážalo z USA, Brazílie aj zo západnej Európy. Importované mäso bolo len pod formálnou veterinárnou kontrolou. Kým sa mäso dostalo do čínskeho maloobchodu a do podnikov verejného stravovania, prešlo cez niekoľko rúk. Počas distribúcie mäso rozmrzlo, pretože ho prevážali v autách, ktoré nemali chladiarenské boxy.

CNN citovala čínsku tlačovú agentúru Xinhua, podľa ktorej niektoré balíčky mäsa pochádzali z čias, keď v Číne vrcholila kultúrna revolúcia. Balíčky mäsa boli pokazené a smrdeli.

Dovoz mrazeného mäsa s prekročenou lehotou spotreby však nie je špecifický čínsky problém. Dolieha aj na Slovensko, ktoré prudko znížilo produkciu mäsa všetkého druhu a zatvorilo najväčšie bitúnky v krajine. Výsledkom je, že len pri 40–percentnej sebestačnosti v bravčovom a 50–percentnej v hydinovom mäse sa do krajiny dováža čoraz viac mäsa, a to nielen čerstvého, ale aj mrazeného.

„Z desiatich kamiónov vezúcich mäso, ktoré smerujú na Slovensko, je deväť spravidla naložených mrazeným mäsom,“ povedal ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Mäso dovážajú spracovatelia, ktorí nemajú bitúnky a orientujú sa na výrobu rôznych mäsových výrobkov. Po vyhlásení ruského embarga na potraviny, ktoré v stredu tento týždeň ruský prezident Putin predĺžil o ďalší rok, praskajú západoeurópske mraziarne mäsa doslova od prebytkov hromadiacej sa bravčoviny, hovädziny aj kuraciny.

„Pri mínus 30 stupňoch Celzia možno bravčové mäso skladovať maximálne 13 až 15 mesiacov a hovädzie 22 až 24 mesiacov,“ uviedol Ladislav Staruch zo Slovenskej technickej univerzity.

„Hromadiace sa zásoby mrazeného mäsa znižujú jeho cenu, čo nahráva rôznym pochybným obchodom. Tie donútili vlani Európsku komisiu, aby sprísnila označovanie pôvodu a času, kedy bolo mäso zmrazené. Od minulého roku musí byť na zmrazenom mäse uvedený dátum výroby a dátum zmrazenia,“ povedal profesor Jozef Bíreš.

Slovenským spotrebiteľom odporučil, aby nakupovali čerstvé chladené mäso s lehotou spotreby do 5–7 dní. Vákuovo balené mäso by malo pochádzať z čerstvo porazených zvierat. Ak spotrebitelia nájdu v balíčkoch vytečenú červenú „šťavu“, ide s veľkou pravdepodobnosťou o mäso, ktoré bolo zmrazené, následne rozmrazené a zabalené. Vlani inšpekcia zachytila štyri pokusy dostať do predaja mrazené mäso ako čerstvé. Vinníkom vyrubila vysoké pokuty, a to až do výšky 50–tisíc eur.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Slovensko #Čína