Grécke banky budú naďalej dostávať núdzové úvery od ECB

Európska centrálna banka ponechala program núdzového financovania (ELA) pre grécke banky na súčasnej úrovni približne 89 miliárd eur. Uviedla to banka v nedeľňajšom vyhlásení. Núdzové financovanie je pre grécke banky jedinú náhradou za odliv vkladov.

28.06.2015 15:41 , aktualizované: 17:40
debata (3)

ECB vo vyhlásení uviedla, že vzhľadom na súčasné okolnosti sa rozhodla ponechať strop ELA na piatkovej úrovni. Rada guvernérov však je pripravená svoje rozhodnutie prehodnotiť. Prezident ECB Mario Drahgi potom dodal, že ECB pokračuje v úzkej spolupráci s gréckou centrálnou bankou na udržanie finančnej stability v Grécku.

Guvernér gréckej centrálnej banky Jannis Sturnaras v rovnakom vyhlásení uviedol, že Helénska centrálna banka zostáva členom eurosystému a podnikne všetky potrebné opatrenia, aby zabezpečila gréckym občanom v súčasnej ťažkej situácii finančnú stabilitu.

Analytici sa však nezhodujú na tom, či rozhodnutie ECB je pre Grécko priaznivé. Krajine hrozilo, že ho ECB od peňazí z ELA úplne odstrihne. V tú chvíľu by bolo pre krajinu nevyhnutné zaviesť kontrolu kapitálu a nechať v pondelok banky zatvorené, pretože banky by nemali dostatok hotovosti pre prípad, že by Gréci začali masívne vyberať vklady. Podľa ekonomického šéfredaktora BBC Roberta Pestona by to bol zrejme významný krok smerom k tomu, aby Grécko opustilo eurozónu. ECB síce prístup gréckym bankám neobmedzila, avšak ani ho nerozšírila. Banky tak zostanú pod veľkým tlakom a možnosť zavedenia kontroly kapitálu tak zostáva stále v hre. Ministri financií eurozóny Grécku odporučili banky v pondelok nechať zatvorené.

V Grécku sa v nedeľu popoludní zíde rada pre finančnú stabilitu, ktorá bude jednať o situácii gréckeho bankového systému. Členmi rady sú minister financií, jeho námestník, guvernér centrálnej banky, šéf gréckej bankovej asociácie, záchranného fondu pre grécke banky HFSF a komisia pre kapitálové trhy.

Obavy o ďalšiu budúcnosť Grécka spôsobili, že Gréci začali v sobotu masívne vyberať peniaze z bankomatov. Podľa odhadov mohli do sobotňajšieho popoludnia vybrať 600 až 700 miliónov eur.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #eurozóna #ECG