Nemecké médiá: Grécko smeruje k bankrotu, vinný je Tsipras

Grécko smeruje k štátnemu bankrotu a hlavným vinníkom súčasnej situácie je grécky premiér Alexis Tsipras. Zhodujú sa v tom pondelkové komentáre nemeckej tlače k ​​gréckej dlhovej kríze. Ohlásené referendum o prijatí záchranného balíčka medzinárodných veriteľov podľa médií už nebude mať na situáciu žiadny vplyv.

29.06.2015 11:16
debata (24)

„Pred Európskou úniou sú ťažké časy. Vláda v Aténach vedome smeruje svoju krajinu k štátnemu bankrotu, ktorý zo všetkých najviac postihne obyvateľov Grécka,“ napísal denník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Hlavnú zodpovednosť za túto katastrofu nesie Tsiprasova vláda, ktorá proti sebe dokázala v krátkej dobe obrátiť aj tých najpresvedčenejších stúpencov Grécka,“ uviedol denník.

Podľa denníka Süddeutsche Zeitung síce majú svoj diel zodpovednosti aj predstavitelia ostatných krajín eurozóny, hlavná vina za súčasnú situáciu však leží na Tsiprasovi. „Do dneška nedal jasne najavo, čo vlastne chce, okrem neokrôchanej požiadavky, aby dostal peniaze bez akejkoľvek protislužby,“ napísal denník.

Tsiprasova vláda podľa denníka pojala vyjednávanie s veriteľmi ako „misijnú činnosť“, pri ktorej chcela presvedčiť partnerov o svojej pravde a nedokázala pristúpiť k pragmatizmu, ktorý je nutný pre zvládanie politických kríz.

„Politický gambler Tsipras prehral nielen svoj politický kapitál, ale rovno celú svoju krajinu. Pretože porazenými v tejto pokrovej partii budú Gréci. Štátny bankrot už ide sotva odvrátiť, a ten skôr či neskôr povedie k vylúčeniu (Grécka) z eurozóny,“ napísal denník Handelsblatt.

Podľa Handelsblattu na nadchádzajúcom bankrotu nič nezmení ani referendum o záchrannom balíčku, ktoré chce Grécko usporiadať v nedeľu. „Gréci budú v nedeľu hlasovať o návrhu, ktorý už vôbec nebude existovať. V utorok vyprší platnosť záchranného programu EÚ. Potom prepadnú ponúknuté peniaze, a tým už ponuka veriteľov nebude na stole,“ uviedol denník.

Podľa Süddeutsche Zeitung sa navyše nedá čakať, že by Gréci pri referende vedeli presne, o čom hlasujú. „Tsipras chce nechať obyvateľstvo hlasovať, či chcú prijať údajne nespravodlivé úsporné opatrenia európskych partnerov. Svojim krajanom, ktorí prevažne podporujú zachovanie eura, ale pritom nehovorí, že ním preferovaná odpoveď ‚nie‘ bude zároveň znamenať odchod z menovej únie,“ napísal denník.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna