Brusel zatiaľ nemá pre Grécko inú ponuku

Brusel zatiaľ nemá pre Grécko žiadnu novú ponuku na riešenie situácie. Niektoré krajiny eurozóny však hovoria, že rokovania sa dajú obnoviť.

29.06.2015 11:39
debata

Rokovania s Gréckom o jeho záchrane pred bankrotom a odchodom z eurozóny možno kedykoľvek obnoviť. Povedali to v pondelok vládni predstavitelia Francúzska a Španielska. Z Británie a z Európskej centrálnej banky (ECB) ale zaznel názor, že ak by Gréci v plánovanom nedeľňajšom referende o podmienkach záchranného programu povedali ‚nie‘, bol by to pre krajinu veľký problém.

Grécky premiér Alexis Tsipras cez víkend oznámil, že končí rokovania s veriteľmi a že krajina usporiada 5. júla referendum, v ktorom budú občania hlasovať o prijatí návrhov veriteľov. Grécka vláda v nedeľu rozhodla, že banky zostanú až do 6. júla uzavreté a minimálne do budúceho pondelka sa neotvorí ani aténska burza.

Francúzsky minister financií Michel Sapin pred mimoriadnym dopoludňajšom zasadnutím vlády vyhlásil, že Paríž je ochotný sprostredkovať ďalšie rokovania medzi Gréckom a jeho partnermi.

„Môžeme obnoviť diskusiu o podpore Grécka v ktorejkoľvek chvíli,“ povedal minister podľa agentúry Reuters.

Španielsky minister hospodárstva Luis de Guindos uviedol, že na dosiahnutie dohody je stále čas, pretože terajší záchranný program eurozóny pre Grécko vyprší až v utorok o polnoci.

Európska komisia ale ústami svojej hovorkyne oznámila, že v pondelok žiadne nové návrhy na riešenie gréckej krízy nepredloží. Poprela tým oznámenie komisára pre menu a ekonomiku Pierra Moscoviciho, podľa ktorého predseda komisie Jean-Claude Juncker predloží okolo poludnia návrhy ďalších krokov.

Francúzsku vládu zvolal na pondelok prezident François Hollande. Podľa jeho tajomníka sa bude zasadnutie zaoberať aktuálnou situáciou v eurozóne a v Grécku a hľadaním spôsobov riešenia krízy. Ministri financií eurozóny cez víkend v reakcii na odchod Grécka z rokovania odmietli predĺžiť krajine záchranný program, ktorý sa končí 30. júna. Bez peňazí z tohto programu nebudú môcť Gréci splácať dlhy, vrátane sumy zhruba 1,6 miliardy eur, ktoré musia do utorka uhradiť Medzinárodnému menovému fondu (MMF).

Podľa britského premiéra Davida Camerona by bolo pre Grécko veľmi ťažké zostať v eurozóne, keby sa jeho občania v referende vyslovili proti dohode s veriteľmi. Rakúsky guvernér Európskej centrálnej banky Ewald Nowotny uviedol, že v prípade odmietnutia dohody v ľudovom hlasovaní by boli „možnosti konštruktívneho riešenia veľmi obmedzené“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna