Platby kartou majú v Grécku fungovať, aj internet banking

Grécke banky zostanú zatvorené až do 6. júla, denný limit na výber hotovosti z bankomatov bol stanovený na 60 eur. Píše sa to v príslušnom dekréte vlády premiéra Alexisa Tsiprasa. Podľa gréckeho denníka Kathimerini sa však ešte v pondelok otvorí obmedzený počet pobočiek bánk pre penzistov, ktorí si nemôžu vybrať svoje dôchodky prostredníctvom kariet.

29.06.2015 12:18
debata

Grécke banky zostanú zatvorené až do 6. júla, denný limit na výber hotovosti z bankomatov bol stanovený na 60 eur. Píše sa to v príslušnom dekréte vlády premiéra Alexisa Tsiprasa. Podľa gréckeho denníka Kathimerini sa však ešte v pondelok otvorí obmedzený počet pobočiek bánk pre penzistov, ktorí si nemôžu vybrať svoje dôchodky prostredníctvom kariet.

Vláda už vo svojom vyhlásení sľúbila, že obmedzenie pre výbery z bánk sa nebude týkať výplaty penzií. Problém by nemal byť ani v prípade výplaty miezd, ktoré zamestnávateľ posiela svojim zamestnancom priamo na bankové účty. Ľudia si ich tak budú môcť vybrať celé. Denník Kathimerini uviedol, že banky by mali v priebehu pondelka zverejniť viac informácií o pobočkách, ktoré sa otvoria v pondelok popoludní.

Podľa vládneho nariadenia by obmedzenie výberu hotovosti z bankomatov malo platiť do 6. júla. Bankomaty, z ktorých mnoho je teraz bez peňazí, by mali podľa vlády začať fungovať normálne najneskôr v pondelok napoludnie. Limit pre výber z bankomatu 60 eur denne z jednej karty sa vzťahuje iba na majiteľov domácich kariet. Majiteľov zahraničných kariet sa obmedzenie netýka, tí môžu vybrať toľko, koľko im dovoľuje ich banka.

V obchodoch môžu ľudia naďalej platiť kartami a prevody peňazí medzi účtami gréckych bánk by mali fungovať ako zvyčajne. Obmedzenie nemá vplyv ani na internetové transakcie v rámci Grécka. Je však zakázaný presun peňazí mimo Grécko. Prípadné prevody musí vopred schváliť komisia ministerstva financií. Komisia bude rozhodovať o týchto transakciách jednotlivo a za dôležité transakcie sa považujú také, ktoré sú „nevyhnutné pre ochranu verejného alebo sociálneho záujmu“, ako platby za dovoz liekov a zdravotníckeho materiálu.

Práve zákaz prevodu do zahraničia pre firmy kritizujú miestni podnikatelia. „V iných krajinách, kde bol zavedený tento druh kapitálovej kontroly, z toho boli zvyčajne podniky vyňaté, ale tentoraz nie. Musíme byť schopní si udržať náš dodávateľský reťazec a nemôžeme si dovoliť čakať až do nedeľného referenda,“ povedal denníku The Telegraph prezident Zväzu gréckych obchodných a priemyselných komôr Konstantinos Michalos.

Upozornil, že grécka ekonomika je vysoko závislá na dovoze tovaru a surovín. „Keď nemôžeme robiť elektronické prevody, potom čoskoro aj ten najzákladnejší tovar nebude k dispozícii. Potom bude jedno, či si ľudia budú môcť vyberať peniaze z bankomatov, pretože nebude, za čo ich minúť,“ dodal.

Všetky svoje pobočky v Grécku v pondelok zavrela aj spoločnosť, ktorá sa zaoberá posielaním peňazí, Western Union a miestne pobočky sa zrejme neotvoria až do konca týždňa. Firma uviedla, že v posledných dvoch mesiacoch nezažila výraznejší nárast presunu peňazí z Grécka. Naopak, zvýšil sa objem peňazí posielaných do krajiny.

debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #trojka veriteľov #eurozóna