Merkelová: Keď skrachuje projekt eura, skrachuje aj EÚ

Ak skrachuje projekt eura, skrachuje aj Európska únia. Na slávnostnom zhromaždení pri príležitosti 70. výročia založenia Kresťanskodemokratickej únie (CDU) to v pondelok povedala nemecká kancelárka Angela Merkelová. V súvislosti s gréckou dlhovou krízou podotkla, že eurozóna stojí na solidarite, k riešeniu ale musí prispieť každá krajina.

29.06.2015 15:10
debata (138)

„Európska únia je spoločenstvo krajín, ktoré sa cítia byť viazané rovnakými hodnotami. Z tohto základu mohol vzísť aj veľkolepý projekt eura. Preto je euro viac než len mena, je založené na vzájomnej dôvere a spoločných princípoch,“ povedala Merkelová. „Ak euro skrachuje, skrachuje aj Európa,“ zdôraznila.

„Pre naše vzájomné porozumenie (v eurozóne) je bytostne nutné, aby sme na jednej strane boli vzájomne solidárni, na druhej strane ale aby každý priniesol svoj vlastný príspevok k riešeniu problémov. Solidarita a vlastná zodpovednosť sú dve strany tej istej mince,“ uviedla kancelárka.

Merkelová pritom apelovala na hľadanie kompromisu v súčasnej situácii okolo Grécka. „Ak prídeme o schopnosť nachádzať kompromisy, bude Európa stratená,“ povedala.

Vyzdvihla pritom prácu svojho ministra financií Wolfganga Schäubleho, ktorý podľa nej v posledných mesiacoch usilovne hľadal možnosti, ako grécku krízu vyriešiť.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #euro #eurozóna #Angela Merkelová